Просяците ни учат гръцки: Туристите от Комотини дават 50 лепта, идващите от селата – 1 евро

„Туристите от Комотини дават най-много 50 лепта (цента), ама тези от селата в Северна Гърция – по едно евро”, поясниха пред 24rodopi.com просяци, които тичат към всяка кола с гръцка регистрация, спираща в района на пазара в Кърджали. Вече са научили, че нито една забулена жена, слизаща от гръцка кола, няма да пропусне протегната детска ръчичка и ще сложи в нея монета. 
Просяците в Кърджали учат гръцки, за да могат да омилостивят гостите от южната ни съседка. Малки ромчета знаят по няколко гръцки думи и си просят по евро две с тях. Бригадите са от фамилии от село Калинка и буквално завладяват централните кафенета на града през уикенда, когато идват гости от Гърция. Това твърдят членове на гръцката неправителствена организация „Тракике Етерия”, която работи по проблемите на малцинствата в Комотини. Гърците споделят,че наши просяци вече минават през Маказа и гастролират на тяхна територия. Там те също усвояват по някоя гръцка дума.
Ромите от Калинка са известни с това, че се занимават с просия. Цели фамилии шарят из града. През летния сезон обикновено те се установяват по Черноморието. Сега обаче гастролират в Гърция. Малките, които не могат да минат през Маказа поради липса на паспорти, предпочитат да просят евро от гостите в Кърджали.
„Ваши просяци от години работят по центъра на Ксанти и пазара там, а така също и в района на Кавала. Някои просят и по плажовете в Северна Гърция”, поясняват за 24rodopi.com общинари от Кавала
Георги Кулов, Петър Калчев
На снимката: Наш екип срещна известния в различни региони на България Форо (с патерицата), минал и през Родопите,  на плаж край Кавала. С него имаше и група просещи жени
hard admin

*

Top