Протестиращите: Г-н президент, ние на една маса с олигарси няма да стоим!

Провали се опитът на президента Росен Плевнелиев да включи представители на протестиращите в орган, който да контролира управляващите.

“Няма да стоим на една маса с олигарси. Излизаме да се борим до край. Продължаваме напред, няма да предадем народа, на трети март организираме в цялата страна общонационален протест от 11 часа. Нямаме право да седим на една маса с определени личности, срещу които се борим”, коментира на излизане от президентството Янко Петров, координатор на протестиращите.

Ще припомним, че в съвета е поканен фармацевтичният бос Огнян Донев, който е разследван и за пране на пари.

Петров прочете и декларация, която бе представена преди това на самия обществен съвет. В нея гражданите настояват Народното събрание да не се разпуска и да продължи работа под формата на програмен кабинет.

“В обществения съвет трябва да влизат представители на браншовите организации, хора, необвързани с политически партии на прехода. Задължително досието на всеки участник трябва да е достъпно. Участниците в съвета не трябва да са повече от 35”, се казва още в декларацията.
“Ние, гражданите от протестите, заявяваме, че народът на България е манипулиран с цел запазване статуквото на монополите. Нашите искания остават: промяна на изборния закон, мажоритарен вот, отзоваване на народни представители, носене на съдебна отговорност и 50% гражданско участие в държавните регулаторни органи”, пише още в декларацията. В нея гражданите настояват за отделянето на съдебната система от политическата. Настоява се още да бъдат премахнати думите “и банките” от чл. 117 на ГПК.

Протестиращите се обявиха против председател на общественият съвет да е вицепремиерът. Според тях това би довело до създаването на служебното правителство с ограничени функции с цел запазване на досегашното статукво.

hard admin

*

Top