Проф. Аслъер: Щастлив съм! Открих изложба в родния си край, през 1984-та милиционерите не позволиха да сляза от колата

„Осъществих мечтата си. Завърнах се не само в родното си село Кобиляне, но и представих изложба в този хубав град Кърджали”, заяви проф. Мустафа Аслъер.
Изложбата под наслов  „Мир”, която бе открита днес в Кърджали, представя творчеството на родения в махала Читак на село Кобиляне творец.
Мустафа Аслъер е роден през 1926 г. и се е изселил в Република Турция през 1939 г. Идва си през 1984 година, придружаван от двама милиционери, които дори не му позволяват да слезе от колата и да стъпи на родна земя.
Домакин на събитието е Община Кърджали и лично кметът инж. Хасан Азис.
Проф. Аслъер, който е един от най-известните експериментатори в литографията не само в Турция, но и в света, е смятан за крайъгълен камък в тази област на изкуството и излага 40 свои творби във формат 30 х 40 см, които са гостували в някои от най-известните галерии в Европа и Азия. Той често представя Турция в международните биеналета и изложби на гравюри, графика и оригинална литография, има повече от 50 участия в целия свят. В изкуството и в изследователската си дейност той анализира, представя и въвежда техники от преди няколко века в съвременна интерпретация, както отбелязват медиите и световните енциклопедии.
Кметът на Кърджали отбеляза, че проф.Аслъер се връща в Родината си като утвърден творец. „Темата за родината винаги е натоварена с особена философия. Темата за мира, застъпена в изложбата може да се разглежда многопластово, като мир между поколенията, между етносите, между народите, в нашите души”, заяви Хасан Азис.
Проф.Аслъер подари на кмета албум със свои графики. Той подчерта, че ако е знаел български, колкото баща си, е щял да говори на този език. „Изселих се през 1939 г. и имах шанса да бъда такъв, какъвто съм. В продължение на 68 години съм творил и съм преподавал. Винаги съм мечтал да се върна на родна земя”, заяви художникът. Той благодари на кмета и на организаторите на изложбата.
„Тази изложба е мост между културите на двете нации.Уловил съм чувствата на хората. Това е букет от цветове”, каза още Мустафа Аслъер.
hard admin

*

Top