Проф. Гергелчев: Дошлият от Момчилград в Кърджали Здравко беше скандалджия! От 7-годишен не се е срещал с биологичния си баща

„Катя от „Ритон” мрази майка си, а Здравко – баща си”, това твърди вуйчо на певеца проф. Вълко Гергелчев пред вестник „Шоу”. Той разказва интересни случки от живота на родения в Момчилград и израснал в Кърджали певец.
Вижте какво казва проф. Герчелчев пред Славей Костадинов от седмичника:
Здравко съвсем не е някакъв чалгаджия, случайно попаднал в шоуто. Моят племенник е от звезден род. Накратко: майка ми и баща ми са бежанци от Беломорска Тракия, бащата на майка ми е бил хайдутин, прадядото на Здравко е хайдутин. Всичките ми роднини са изгонени от Гърция, след като тя заема Западния бряг на Дедеагачко.
Баща ми е служил в гръцката армия и гръцката морга. Последното не е шега. Плъзва ужасна заразна болест, татко ми като българин го трупясват направо в моргата още преди да умре. Намира се обаче гъркиня светица, която се влюбва в баща ми и го спасява, носи му всяка сутрин биволско мляко и т.н. Майката на Здравко още не се е родила. Ако не беше тази гъркиня, може би щяхме да си останем овчари и пъдари в Дедеагачко.
Но баща ми оживява и след много перипетии се озовава със семейството си в Момчилград. Ражда се най-голямата му дъщеря Нонка, която се оказва най-голямата танцьорка и певица на Кърджали в местния танцов състав. И тя като майка си е закърмила децата не с приказки, а с родопски песни за Петко войвода. Толкова е талантлива, че е определена за участие в международния младежки фестивал в Прага.
Защо Здравко мрази толкова баща си?
Татко му се казваше Цоко Желязков от с. Кулата, Видинско. Беше офицер в местното поделение, но го съкратиха. Тогава сестра ми Нонка, майката на Здравко, го накара да отиде да учи право в София. Все едно се самоуби, себе си и децата си. Здравко тогава беше 7-годишен. Цоко отиде в София, завърши право, залюби се със софийска мома, ожениха се и не се сети да се върне. Така приключи бракът на сестра ми и детството на Здравко. До ден днешен племенникът ми нито веднъж не се е срещал с биологичния си баща, нито пък той го е търсил. Виж, с доведените си братя, които също са юристи, чат-пат се чува, но бегло, от дъжд на вятър, все пак от една кръв са. Така че Здравко не е толкова лош.
Иначе ми е създавал много проблеми. Заради него се върнах в рудник „Звездел” в Момчилград, когато беше още в отделенията и основното. Брат ми беше неврохирург и отиде в София, баща му никакъв го няма и трябваше някой да го надзирава, щото беше страшно дете. Страшно, та страшно.
Когато от Момчилград дойде в Кърджали да учи в Строителния техникум, го прибрах при мен и пак бдях над него като орел. И пак не можах да го опазя. Раздаваше ми книгите като свои на разни приятели, правеше и други бели. Имаше още работи, които правеше, но те не са за разказване. По онова време обаче започна да свири на тромпет, направиха един състав „Петлите”, в който Здравко повече свиреше, по-малко пееше и най-много буйстваше. Абе, биеше се.
А знаете ли, че лично аз го подготвих за Естрадния отдел на консерваторията? Не се удивлявайте, че един професор геолог може да подготви бъдеща естрадна звезда. Аз вече имах две главни роли в Кърджалийската оперета. Издадох диск с руски песни. Сега готвя албум с руски цигански шансони. Аз му подготвих и репертоара, например „Бе за ме мучо”. Това беше песента, с която Здравко впечатли журито. След това влезе. Но си остана острословец и скандалджия.
С Георги Христов бяха големи приятели и така и не разбрах кога и защо се скараха.
Причината не е Филип Киркоров. Тук Катя и Здравко няма какво да делят с Георги. Ама кой бил по-голям приятел с руската звезда. Ами, че кой може да бъде, след като Филип навремето е бил влюбен в Катя?! Детска любов някаква, ама любов. Плюс това, когато Катя и Здравко бяха вече утвърдени изпълнители, те помагаха по всякакъв начин на Филип Киркоров, преди да замине при баща си в Русия. Той още беше неизвестен. Вземаха го със себе си по концерти, уреждаха му други участия. Затова пък сега той им се отплаща. За последните концерти в Русия им съдейства по всякакъв начин, чака ги още на летището и ги води където трябва. Единственото петно в хармоничния иначе брак на Здравко и Катя са отношенията с майка й.
Катя нито иска да я вижда, нито да я чува.
Лъжа е, че са се чували по телефона. Няма такова нещо. И знаете ли коя е причината? Навремето сестра ми Нонка даде всичките си бижута и златни накити на Здравко, за да ги дари като сватбен подарък на Катя, но майка й Лидия взе, че й ги открадна. Просто й ги взе. Без обяснения, без всякаква причина. Това е единственият случай, в който не съм чул Здравко да съска със змийския си език по адрес на майка й. Има и още едно нещо, което не мога да избия от акъла му – внушил си е, че черна прокоба мори рода ни, защото няколко много близки роднини умряха точно на 50 години. На толкова умря и майка му Нонка”.
hard admin

*

Top