Проф. д. и. н. отец Петър Гарена: Ако някъде открият кентавър, вторият обезателно ще бъде на Перперикон! И археологията си има своите попфолк изпълнители

След серията от „сензационни разкрития” на Перперикон, някои от които бяха тотално оборени от учени в БАН, сега и представител на Българската православна църква се обяви срещу „чалга откритията”. Това е енорийският свещеник в кърджалийския храм „Св. Георги Победоносец” проф. доктор на историческите науки и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” отец Петър Гарена. Представяме ви интервюто му във вестник „Над 55″.          

– Отче, през 2007 г. край Кърджали бе открит некропол с обезглавени магьосници. Сега проф. Николай Овчаров пък твърди, че се е натъкнал на вампирско погребение на Перперикон, че е открил гроб на жестоко избити еретици от ХІІІ в. Твоят коментар?

– Проф. Овчаров въобще не искам да го коментирам, а в едно, в което съм сигурен и го „харесвам” като качество, е, че ако сега някъде открият кентавър, вторият обезателно ще бъде на Перперикон. Оказва се, че и в науката чалгата е стъпила здраво. И като поведение, и като експониране. И тя (науката – б.а.) си има своите фолк изпълнители.

– Възможно ли е християнството от Средновековието, като изключим европейската Света инквизиция, и по нашите земи да е прилагало жестоки мерки спрямо инакомислещите – забити метални предмети в черепите и телата на мъртвите, на така обсебените от вампири, които биха могли да „възкръснат” и да вършат пъклените дела на Луцифер? Тоест да ги „застопорят” по някакъв начин?
– Даже и на мен, на когото това ми е работата, много трудно ми е да изрека самото име Луцифер. Ако излезеш на улицата, ще видиш, че човек най-много да е чувал за… дядо си. А пък за Средновековието, за това-онова какво е било, всеки може да казва каквото си ще. Само че учените имат една хватка, зад която се крият – това е хипотеза.

– За последните няколко години успя да събереш стотици разпилени черепи и кости из чукарите на Източните Родопи, положи ги символично в храмова гробница, преди това ги изми ритуално с вино и положи върху костницата двутонна каменна плоча. Во веки веков. Откри ли някакви патологични или антропологични изменения в скелетите на предците ни?
– Нямам нито претенции, нито съм правил ритуал, както някои го описаха като украшение или придатък към стореното от мен. Все пак всичко извърших по канона, но същността на всичко е, че извърших една „мръсна работа”, като фирмата БКС например, защото археолозите – не знам как да ги нарека, когато изхвърляха тия кости и не знам си какво ги правеха, аз като един най-обикновен чистач отидох и ги събрах, препогребах ги на едно място, защото това беше част от една вандалщина. Това е нещото, което липсва в днешно време – да се съхранява паметта, да се пази. 

—————————————————————–
Страхотен пътеводител за планинари и туристи – виж повече тук!

hard admin

*

Top