Проф. Минеков вкарва Вежди Рашидов в прокуратурата за строителни далавери!?

Вежди Рашидов да бъде проверяван за порочни практики в усвояването на огромни средства за строителни дейности, настоява проф. Велислав Минеков. Той е кандидат за депутат от Движение „България за гражданите” в 9-ти Кърджалийски многомандатен район.

„Като министър на културата Вежди Рашидов извърши маса безобразия, които трябва да бъдат проверени от всяка гледна точка. За съжаление, средствата, с които министерството разполагаше, не бяха насочени към създателите на националната култура, а към много съмнителни зидарии и ремонти с много неясен ефект. Нещата там са наистина сериозни. Крайно време е държавата да се обърне към българските творци, но те трябва да бъдат потърсени, защото изчезнаха, стопиха се. С парите за българската култура се правят непосещаеми музеи, служат за лични отмъщения спрямо колеги, извършват се ненужни ремонти, а за други се лъже. Вместо нови керемиди, например, старите се боядисват с блажна боя, вместо подмяна на салон в Операта имаме претапициране. Примерите са страшно много и аз ще търся помощ не само от прокуратурата, за което съм готов вече с три материала. Ще търся и Агенцията за обществени поръчки и службите за борба с корупцията”, категоричен е проф. Минеков, цитиран от агенция Бгнес.

Единият сигнал е във връзка с ремонта на паметника на Цар Освободител. Според професора там нарушенията са крещящи, сумата е 1 400 000 лева, а те са потънали. “Аз съм точно този специалист, който е изцяло запознат с всичко по проблема. И ако един ден някой представи фактура за извършени дейности по паметника, знайте, че заковаването на един пирон ще струва 300 лева. Ами Музеят на социалистическото изкуство, това е беззаконие, в което са хвърлени пари в голямата си част с неясна цел. Музеят за съвременното изкуство е несъстоял се музей, никой не го посещава, обаче пред вратата стои една жена и тя желае да ви вземе 6 лева за билет”, възмущава се той. Според неговата информация, вземането на такса за вход е в противоречие с волята на дарителя, който е отбелязал, че входът трябва да е безплатен. “Музеят не беше завършен, каквито бяха обещанията, с парите от норвежката програма, но там остана и един празен етаж без колекция. Търся допълнителна информация и за онази лувърщина, която се случи. Аз продължавам да изпитвам журналисти с въпроса дали знаят за какво се строи, но ясен отговор не съм получил. Всъщност, няма одобрен от МС концепт за това, няма проект, няма бюджет, нито проект за посещаемост. В един вестник се твърди, че се очаква поток от 3 000 посетители на ден. Аз се питам тези хора къде ще паркират и, не дай си, Боже, да им се наложи да ползват двете тоалетни или гардероб, какво ще се случи”, възмущава се проф. Минеков

hard admin

*

Top