Пуснаха елен за разплод в резерват „Черноочене“

Елен лопатар за оплождане бе пуснат днес в ловен резерват „Черноочене”. „11 са  елените. 9 са женски, мъжките са 2, но са малки. Те живеят в заградено пространство от 130 декара. Идеята ни е в дивечовъдното стопанство да се разплождат кошути и лопатари и като станат достатъчно големи, да ги пускаме да живеят в естествената им среда. Това досега не е правено”, сподели председателят на ловната дружинка в Черноочене Хюсеин Шабан. Инициативата е негова и на колегата му от Костино Али Емин.
Общо 6 ловни дружинки от региона – Черноочене, Яворово, Пчеларово, Комунига, Костино и Кърджали -1, са се обединили за осъществяване на благородното дело.
Резерватът „Черноочене” е създаден преди месец. Намира се в района на село Бели вир.
„130-те декара площ е оградена с мрежа, с височина 2,50 метра. 50 см от мрежата е заровена в земята. Половината от резервата е в гора, има и пасища, както и микроязовир. Освен, че пуснахме елен за разплод, скоро очакваме да ни доставят и 20 бременни  кошути, които ще родят в стопанството ни”, заяви пред 24rodopi Хюсеин Шабан. Той се надява в следващите години елените от резерват „Черноочене” да бъдат пуснати в парковете в Кърджали, както е било преди 30 години.
hard admin

*

Top