Първа копка на „Перперикон – дом на богове и хора“

“Всеки вложен лев на Перперикон е равностоен не на 100, а вече на 1000 златни лева. Перперикон е обект номер едно за България, остава само да го съхраним за поколенията и цяла България ще има полза от него”. С тези думи главният проектант на проекта “Перперикон – дом на богове и хора” Минчо Ненчев се обърна към присъстващите на първата му копка, която днес се състоя на върха на скалния град на траките. Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис направи първата копка.
Проектът е на стойност от близо 3,8 милиона лева и се реализира по Оперативна програма “Регионално развитие”. Опазване и укрепване на Археологически комплекс “Перперикон”, рехабилитация и укрепване на посетителска пешеходна мрежа в района на Акропола, на Свещения дворец и Скален проход към Свещения дворец, изработване на маркетингова стратегия на “Перперикон”, създаване на виртуална музейна експозиция, са сред дейностите предвидени при реализацията на проекта.
„Ако досега Перперикон се посещава от 100-120 хиляди туристи годишно, то след приключването на проекта те ще се увеличат многократно, повече от всеки един друг обект в България. Убеден съм, че Перперикон ще стане единица мярка за опазване и представяне на археологическите културни ценности, не само в региона и страната, но и по света”, заяви кметът.
Хасан Азис подчерта, че докато вървят дейностите по проекта, Перперикон няма да бъде затворен за туристи.
И днес на Перперикон не мина без PR-номерата на археолога Николай Овчаров, който щом зърна камерите, грабна кирка и застана до кмета. Ще припомним, че Овчаров се самообяви за откривател на Перперикон, което според Археологическия институт на БАН е откровена лъжа. Скалният град е открит от покойния вече археолог Иван Балкански.
hard admin

*

Top