Първият сигнал за употреба на цигари в заведение за 2016-та е от Кърджали: Ало, след 00.00 часа на 1 януари всички в бара пушат!

Не грижата за здравето, а завистта! Не клиентите, а собствениците на конкурентните заведения пращат инспекторите, твърди пред 24rodopi.com проверяван 22 пъти бизнесмен

Първият сигнал за годината, изпратен до Сдружение „България без дим”, идва от Кърджали. В него се почва, че в бар в града след 00.00 часа на 31 декември срещу 1 януари всички клиенти на заведението масово са пушели. Това съобщават от Сдружението.
Веднага след Кърджали и столицата не изостава, след данни, че вътре в бар в центъра на София се е пушело масово в Новогодишната нощ, посочва Бгнес.
9 дни след началото на 2016 година тютюнопушенето в обществени заведения, макар и забранено, продължава с пълна пара и дим, обобщава агенцията. Най-много сигнали за употреба на цигари в заведения на закрито след старта на новата година са получени на 1, 2 и 3 януари. Това е обяснимо, предвид факта, че това бяха и първите почивни дни за 2016 г.
Сред сигналите се срещат и такива, че в заведения се пуши и в присъствието на деца. В едно от тях дори собственикът се разхождал „демонстративно” с цигара в ръка.
Най-много са сигналите за пушачи на закрито за столицата, където става ясно, че цигари се употребяват в пицарии, ресторанти, барове и кафета, най-често след 22.00 часа.
Сигнали за непозволен тютюнев дим, от страна на недоволни клиенти, идват и от Благоевград, Павел баня, Тетевен, Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Хасково, Варна и Стара Загора.
„В Кърджали сигналите основно се подават не от клиентите, а от собствениците на други заведения. Жестоката конкуренция за клиенти праща проверяващите в кафенета, ресторанти, пицарии и други заведения. Завистта отваря много работа на инспекторите. Грижата за здравето е на втори план”, заяви пред 24rodopi.com собственик на заведение, което е било проверено 22 пъти през 2015-та година.
Междувременно стана ясно, че картинки с мъртъвци, хора на системи, поразени от рак на белите дробове, и развалени зъби ще са само част от изображенията, които ще се появят върху опаковките от цигари, съобщава „Експерт бг”.
Стряскащите снимки ще влязат в сила от май 2017 г. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които се налагат заради новите изисквания на Европейския съюз. Предстои промените в закона да бъдат гласувани в пленарната зала, информира “Дарик”.
Според промените, които предлага Министерският съвет, производителите ще имат възможност да избират от десетки стряскащи изображения за кутиите с цигари. В закона е създадена нова глава, свързана с етикетирането на цигарите. Опаковките вече ще трябва, освен сегашните предупредителни надписи за вредата от тютюнопушенето, да имат и цветна стряскаща картинка с последиците от пушенето.
Целта е пушачите да бъдат провокирани да спрат цигарите. Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията, както и на външните опаковки – примерно на стековете. Трябва да покриват по 65% от двете страни на кутията.
Също така от май 2017 г. ще бъдат спрени от продажба ароматизираните цигари и съдържащите добавки, претендиращи, че тонизират организма или че улесняват абсорбирането на никотина.
Изискванията ще бъдат вкарани в нова нормативна уредба, която ще влезе в сила от 20 май 2016 г., но за всички тютюневи изделия, произведени до тази дата, ще се даде едногодишен период да бъдат реализирани на пазара. От 20 май 2017 г. обаче всички продавани цигари ще трябва да отговарят на новите критерии.
Въвеждат се и изисквания за пускането на пазара и етикетирането на електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене (билки).
От началото на тази година цигарите започнаха поетапно да поскъпват с от 20 стотинки за някои марки до над лев за други.
24rodopi.com
hard admin

*

Top