Първи два договора за саниране в Кърджали, 7 са вече в Момчилград

Областният управител Илия Илиев подписа първите два договора за саниране на жилищни сгради в община Кърджали. „Пионерите” са блок „Толстой” 4 в кв. „Веселчане” и блок 32 във „Възрожденци”. Други 12 са изпратени за подпис в Българската банка за развитие (ББР), съобщиха от Областна администрация.

Досега в областния град нямаше нито един сключен договор за целево финансиране с ББР по Националната програма за енергийна ефективност. При 32 регистрирани сдружения на собствениците в Кърджали, едва половината са подписали договори с общината, а само две – с банката. Останалите са в режим на „изчакване”. Община Момчилград продължава да е най-активна в регионален мащаб. Тя вече има 7 договора с ББР, парафирани от областния управител.
В цялата област Кърджали има 157 допустими жилищни сгради. 117 от тях са в областния град. Останалите са в Крумовград (18), в Момчилград (14), в Джебел (5), в Ардино (2) и в Кирково (1). Единствената община, която не отговаря на изискванията на програмата и не може да се възползва от нея, е Черноочене. В Кирково и Ардино, където допустимите за саниране сгради са съответно една и две, процедурите са финализирани. В Крумовград са кандидатствали 9 сдружения, 5 от тях вече са с разписани тристранни договори от кмета, банката и областния управител. В Джебел са одобрени две заявления за финансова помощ, но все още няма сключен договор за целево финансиране с ББР. В Момчилград към днешна дата са одобрени две-трети от сдруженията-кандидати.
Община Кърджали продължава да е на опашката по успеваемост на всички етапи на програмата, посочиха от екипа на областния управител.
24rodopi.com
hard admin

*

Top