Първо в 24rodopi: Болницата в Кърджали ще плати 400 000 лева за осакатено дете

Болницата в Кърджали е осъдена да изплати 400 000 лева обезщетение на родителите на малко момче, чийто полов орган бе изгорен при лечение. Решението е на Върховния касационен съд. Това съобщиха за 24rodopi близки на семейството, което в продължение на 3 години водеше съдебната битка.
Родителите вече са направили постъпки чрез съдебен изпълнител да получат сумата от болничното заведение.
Обезщетението е рекорд в съдебната практика у нас при случаи на пострадали от лекарска грешка. Родителите бяха поискали 900 000 лева обезщетение.
Припомняме, че МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и урологът д-р Чанко Митрев бяха осъдени на първа инстанция да платят 170 000 лева обезщетение на родителите на 4-годишно момче, чийто полов орган беше изгорен при лечение. Искът бил в размер на 900 000 лева, но претенциите за бъдещи вреди не са удовлетворени от съда.
Случаят скандализира обществото, след като пръв 24rodopi писа за осакатеното момче и прекратяването на производството, защото „законът повелявал самият пострадал да заведе подобно дело”. Съдът беше оставил без разглеждане претенциите, позовавайки се на съдебна практика от 1961 г., според която “щом увреденият е жив, не може друг да се легитимира да търси други имуществени и неимуществени вреди извън онези, за които сам пострадалият има право”.
По време на операцията пострадалият е бил на 2 години и 9 месеца.

На 15 април 2010 година детето, което е от джебелско село, било прието в областната болница в Кърджали с урологично заболяване. Вследствие неправилното лечение, проведено от д-р Митрев – началник на отделението, в което детето било прието, му било причинено изгаряне на половия член от електрически ток. Това наложило транспортиране на детето в секция по изгаряния и пластична хирургия. „Пирогов” в София. Въпреки проведеното лечение се стигнало до отпадане на некротизираните тъкани на половия член на детето.

Тройна съдебно-медицинска експертиза дала следното заключение за причинените увреждания на детето: пълна липса на полов член в резултат на електрическо изгаряне при планова операция по повод налична фимоза; няма никаква възможност за излекуване, т.е. възстановяване на половия член.
Родителите твърдят, че детето, което вече е на 6 години, е изцяло под грижите на родителите си и в дома си, като не може да посещава детско заведение, тъй като повечето от времето било с катетър поради незадържане на урината, а в останалото време било принудено да уринира клекнал, поради липса на полов член.
Окръжният съд осъди МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и д-р Ч. Митрев солидарно да заплатят на З. А. Ч. и Р.Ю.Ч. в качеството им на родители и законни представители на 4-годишния М. З. Ч. сумата в размер на 170 000 лв., представляваща обезщетение за причинените на малолетното дете М. З. Ч. в резултат на извършено на 15 април 2010 година, електрическо изгаряне и необратима некроза на кожата и целия полов член, водещо до „детеродна

неспособност”, както и неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания от изгарянето на половия член и мъдниците, от претърпените 4 хирургически интервенции през периода от 15 април до 21 юли 2010 г.; от невъзможността детето да уринира до пълно задържане на урина и носене на катетър за период от 4 месеца ; от пълна липса на полов член; преживян стрес, дълбока психологическа травма и липса на самочувствие от невъзможността да контактува с други деца в детски заведения, тъй като няма полов орган и уринира клекнал; естетически дискомфорт от обезобразените части на тялото и наличие на дупка в тялото, вместо полов орган, ведно със законна лихва върху тази сума, считано от 15.04.2010 г. до окончателното й изплащане, като отхвърли исковата претенция в останалата й част и до пълния й предявен размер от 900 000 лева.

Преди това дело пък Районният съд в Кърджали осъди д-р Митрев на лишаване от свобода за четири месеца, като изпълнението на наказанието е отложено за 3 години, защото досега медикът не е бил осъждан. “Приел съм присъдата и не съм обжалвал”, твърди урологът, който нарича случилото се с детето „нелепа случайност”.
На снимките:
„Родопи войс” следеше скандалния случай от самото му начало
Д-р Чанко Митрев
hard admin

*

Top