Първо в 24rodopi: Дъщерята на Панчо Графит комерса стана служебен министър на транспорта

Дъщерята на кърджалийския бизнесмен Панайот Панайотов – Николина Ангелкова, е служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 година в Крумовград, но е отрасла в Кърджали.
Името й нашумя през 2011 година, когато тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев я назначи в управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.
Нова афера тип “батко и братко” е на път да избухне в Агенция “Пътна инфраструктура”, писа тогава седмичникът „168 часа”. „Голяма част от договорите за строителство и ремонт на пътища, с каквото се занимават фирмите на бащата („Графит комерс” – б. р.), се възлагат от Агенция “Пътна инфраструктура”, управлявана от дъщерята.
Бащата е познат на кърджалийци като Панчо Графит комерса.
В представената от президентството информация за Николина Панайотова се казва:
Ангелкова е възпитаник на Harvard Business School – Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения”. Магистър по право от Университета за национално и световно стопанство, завършила с грамота за отличен успех, със специализация „Фирмено управление” от Института за следдипломна квалификация на УНСС.
Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция.
От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда” на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.
В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт”, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България” ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД” (2009-2010 г.).
През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството. През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие; Национално лице за контакт по Дунавската стратегия.
През март 2014 бе избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 година (Young Global Leaders). Престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта и лидерството, както на професионално, така и на социално ниво.
Владее английски, испански, италиански, френски и руски език.
Омъжена е и има едно дете.
24rodopi.com
hard admin

*

Top