Работници и банки в спор за парите от ОЦК

Металурзите настояват средствата от продажбата на имущество да отидат първо за стари заплати

 

Работниците от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали на практика могат да получат старите си заплати още до края на тази седмица. Това обаче може да стане само ако кредиторите оттеглят възраженията си в съда срещу разпределението на събраните средства от разпродажбата на имущество. Това каза адвокатът на работниците Димитър Димитров за “Капитал Daily”.

Именно това условие обаче поставя под въпрос изплащането на неиздължените възнаграждения в предприятието на Валентин Захариев, което не работи от края на 2011 г. Евентуално средства за заплати може да има след продажбата на цистерните на ОЦК, за които има насрочен търг в края на месеца от частен съдебен изпълнител.

 

Пас към банките

Миналата седмица работниците се събраха на протест, след като стана ясно, че средствата са блокирани от друга фирма на Захариев – “Стил комодитис”, с която ОЦК има неуредени плащания, и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Тогава от финансовата институция коментираха, че не са съгласни Захариев да вземе парите си от това, което са събрали кредиторите. “От тези пари, които са достатъчно за вашите заплати, 2 млн. лв. иска да вземе Захариев”, каза управителят на клона на ПИБ в Кърджали Петър Георгиев. Задълженията към работниците са около 1.5 млн. лв.

Броени дни по-късно се разбра, че фирмата на Захариев е оттеглила жалбата си. “Стил комодитис” взе решение да се откаже от правото си в полза на работниците от ОЦК”, се казва в съобщение на Захариев, разпространено до местни медии. С това на практика отпада причината за възраженията на ПИБ. Дали обаче банката смята да оттегли жалбата си не е ясно. Още повече че междувременно разпределянето на средствата беше обжалвано от още двама кредитори – BNP Paribas и “Скания”. До редакционното приключване на броя от ПИБ не коментираха плановете си.

 

Част от бившите металурзи са били принудени да продадат вземанията си на цесия заради заведени изпълнителни дела от банки, от които са взели кредити, каза още Димитров. Според него такива договори са сключвани с една конкретна фирма, но той не посочи името й.

 

Неясно бъдеще

От продажбата на основните активи на предприятието миналата година бяха събрани около 14.5 млн. лв. Това включваше цинковото и оловното производство, както и пречиствателната станция. Търговете бяха организирани от частен съдебен изпълнител по искане на ПИБ, а купувачи бяха самата ПИБ и свързаната с нея “Хармони 2012”. Последната се ангажира да възстанови и модернизира производството на цинк в завода и дори обяви конкурс за избор на главен изпълнител. От сектора обаче тогава коментираха, че се съмняват някаква част от ОЦК отново да заработи. Според източник на “Капитал Daily” в момента на площадката на завода не се случва нищо, а единствените работници са охраната. Засега от фирмата отказват да дадат информация.

Освен производствените цехове за продан бяха предложени и по-дребни активи. В момента тече процедура за поредната порция собственост на ОЦК, която се продава по искане на физическо лице. Става дума за общо 69 железопътни цистерни за превоз на химически активни течности, които се намират на територията на предприятието. Цените им варират от 16 632 до 51 975 лв. без ДДС, а общата им стойност е малко над 2.7 млн. лв.

От последния публикуван отчет на ОЦК стана ясно, че към края на третото тримесечие на 2012 г. срещу дружеството е имало заведени дела за над 22 млн. лв. С най-големи предявени вземания е била ПИБ, която е имала два иска за общо 15.7 млн. лв. Сред кредиторите, завели дела, са също “Скания” (за над 1 млн. лв.) и работниците.—————————————————————–
Най-ниските цени на автомбили в България! Виж тук!

hard admin

*

Top