Разкопките на Перперикон през 2013-та ще са 5 месеца, Дянков обещал да даде оня милион

Разкопките на Перперикон през 2013-та ще продължат от края на май до края на септември. Това съобщи наследникът на откривателя на Перперикон Иван Балкански – археологът Николай Овчаров.
„Очаква се Акрополът на Перперикон да бъде изцяло проучен това лято.Тази година се очертава да се проведе най-голямата кампания, свързана с археология от 2001 г. насам. „Археологическо лято`2013″ ще получи 250 000 лв. от Министерство на финансите. Тази година ще работим не три, а почти пет месеца, като целта е да бъде проучен изцяло Акрополът на Перперикон”, твърди пред радио „Фокус” археологът, който проучва скалния град по бележките, оставени от Иван Балкански.
Перперикон е основният културно-исторически паметник, който ще запълни „Виа Родопика” – големия туристически маршрут, започващ от Хасково, от Александровската гробница, преминаващ през Перперикон и Татул, храма на Орфей, Златоград и стигащ до Смолян. „Приключиха търговете по европейски проект за около 3,6 млн. лв., като през март-април месец ще започне работата по него. Същевременно имаме гаранция от министър Дянков, че Кърджали най-сетне ще получи един милион по проект за реставрация и консервация на северната част на Акропола. С този проект парите, които ще бъдат вкарани в Перперикон ще са на стойност 5 млн. лв. за реставрация, консервация и археологически разкопки”, твърди Овчаров.
hard admin

*

Top