Разкъсваните Родопи – жадувано евро, дрога, алкохол и един смачкан „баварец”

Настъпените мини в битието

Жельо МИХОВ
Гурбетчия размахва счупена бутилка пред погледа на продавачка в магазин и иска оборота. Прибира парите-няколко хиляди лева, които прекарват у новия си притежател едва минути. Младият мъж, във видимо неадекватно състояние, е задържан.
Случка в Кърджали, в наглед спокойна съботна вечер. Деянието е породено от: 1.Обилно количество алкохол; 2. Кофти дрога; 3. Липса на мангизи; 4. Неучтива продавачка; 5. Минираната реалност в страната? Възможен е и цял коктейл от изброените предположения.
Родопите са разкъсвани и вече почти съдрани. Разделени семейства на гастарбайтери, мечти в евро, минирани с множество пороци. Комплексираният манталитет на бедняка в лъскаво возило причинява взрив след взрив, който разтърсва поредния тийнейджър, унесен в плен на разни билки и пауър прахчета. Кофти срещи по още по-сговняна магистрала. И тя е в кръпки като изядено от молци родопско одеяло.
***
Кърджали може да се похвали с най-голямата паркова зона в централната градска част и с най-голямото бедствие от двукрак вид-посетителите. Още преди завършването на мястото за отдих, започнаха нападенията. Счупени беседки, пейки, кошове за боклук, лампи. Любовни послания, издялкани с ножове по маси… Новата урбанистична култура, изродена и отгледана в родното съвремие. Наказани разбира се няма, няма и да има. Проблемите са толкова големи,

че на кого му пука за банда тийнейджъри с чекии в ръце? Шантаво поколение в шантаво време. Чупенето на пейки е само загрявка за по-сериозни бъдещи дейности. Но нали все отнякъде трябва да се започне?

Широко затворени очи
17-годишен кърджалийски ученик изпада в кома преди първия звънец. Причината не е притеснение за предстояща контролна, а просто „билка”. Синтетика, около пет пъти по-силна от марихуаната. Трудно се открива в Кърджали, но видно-не и невъзможно. Една девета от грама върви за около десятка в българска валута. Ефектът за неукрепналите с дрога организми вече бе видян от съученици на тийнейджъра. Приятелят им колабира в заведение, само на метри от школото. Минути по-рано е дръпнал една цигара. Случаят следва няколко от столицата, при които ученици изпадат в кома след употреба на синтетична дрога. Момчето е прието с белодробен оток. 24 часа по-късно е извадено от медикаментозна кома.
„Дрога може да се намери навсякъде в града, дори в училище. Няма даскало, където да няма поне един дилър сред учениците. За минути в междучасието се намират най-употребяваните неща на пазара”, разказват ученици. Не от София, от Кърджали. А „специалисти” всяка година

правят анализи за употребата на дрога сред подрастващите и вадят статистики и проценти, които ще вкарат в кома от смях дори неупотребил пагубния „весел чай”.

И като даде газ…
Купон в дискотека, три бутилки уиски и желание за банички след веселбата струват живота на млад родопчанин. Компанията разпуска в бар, след което всички се качват в лекия автомобил „БМВ” на 22-годишен мъж. Момиче сяда зад волана и потегля към дома си в близко село. След като оставят девойката, собственикът на немското возило и негов авер решават да се върнат в Кърджали, където да похапнат банички. Часът е около 4 сутринта. Зад волана се качва момчето, в чиято кръв аутопсията по-късно отрива наличие на 1,50 промила алкохол. Следва бясно спускане с над 100 километра в час по мокрия път. Колата излиза от пътя, обръща се, а водачът излита на близо 50 метра извън превозното средство… Пореден загинал и пореден обременен за цял живот млад човек.
„Десетки са катастрофите с тази марка автомобили. Направо трябва да се забранят за употреба в страната от лица, ненавършили поне 40 години”, коментират служители на „Пътна полиция”. А това е любимата марка на гурбетчиите. Втора ръка „баварец”, евро в джоба и… „царете на родното село и господарите на пътя”. Манталитетът на бедняка може да го затрие, особено в съвкупност с посочените предпоставки.
1,31 промила алкохол е имало в кръвта на водач, който заби автомобил в бетонов стълб в кърджалийския квартал „Възрожденци”. Последният смъртен случай на пътя и трети от началото на новата година. Колата е летяла по булеварда и се блъска само на около 60 метра от кръстовище, на което преди броени часове е бил убит пешеходец от връхлетял го автомобил, чийто водач не е спрял на „зебра”.
Манталитет, разминиран от агресията на реалността, сее трупове…
Вандали в парка, самоубийци в пороците и килъри в гнева
„Не знам какво се случи. Нещо стана вътре-скараха се, после пък навън, аз не разбрах. Аз като пия две бири и не знам какво става…”.
Думите са на млад мъж, по-скоро още хлапак когато ги изрича. Произнесени са при разпит пред разследващи полицаи. Обясненията са за една пиянска нощ, която завършва с един пребит до смърт човек в центъра на Крумовград. Бит от компания от шест души, чиято вечер е стартирала като всяка друга преди бар. Събиране с приятели, обикаляне на кръчмите и накрая допиване в дискотеката. С тази разлика, че този път махмурлукът идва с арест и един труп. Убит човек заради начина на забавление из нашенско. Тук всичко започва с невинната първа ракия, минава през отпускането на втората, а наздравицата с третата, отприщва желанието за търсене на още и още емоции.
Един от въпросната компания навършвал пълнолетие. Празнуващите авери го вкарват по „подобаващ” начин в живота. Първият му купон, когато по закон може да влезе във всяко питейно заведение, завършва с реалността, в която ще бъде съден като възрастен.
Жестоките примери на обърнатата от алкохола реалност и екзекутираното с агресия спокойствие в планината на спокойните.
Агресията се превръща във водещо поведение във взаимоотношенията между хората, като стартира още в младежка възраст и взима застрашителни размери на по-късен етап. Бягството от реалността през гърлото на поредната бутилка пък просто катализира процеса, дрогата помага в съграждането на новия мироглед. Възрастта на жертвите все повече пада.
Адски парадокс. Желанието за по-добър живот и припечелване на повече евро, превръщат живота у дома в ад.
24rodopi.com
На снимките:
Ефектът от обърнатите питиета и скорост от над 100 км/ч
Изпитият алкохол в парка и…
… последиците
hard admin

*

Top