Разследват нередовни избиратели

[b][i] * Полицията в Кърджали е образувала 57 досъдебни производства след парламентарния вот през 2005 г.
* Заведени са срещу чужди граждани, непълнолетни или хора, пуснали бюлетини по два пъти[/i][/b]

[i]Росен ДЕЯНОВ[/i]
57 досъдебни производства срещу избиратели са образувани в полицията в Кърджали след парламентарния вот през 2005 г. Заведени са срещу чужди граждани, непълнолетни или хора, пуснали бюлетини по два пъти. Това стана ясно вчера по време на обучение на членове на секционни избирателни комисии за местния вот в неделя. Полицаите предупредиха да се внимава при вписването на гласоподавателите, за да не се стига до подобни ситуации и този път.
Част от 57-те досъдебни производства са вече в прокуратурата, а виновните подлежат на съдебна отговорност и най-вероятно ще бъдат глобени. Санкция могат да отнесат и избирателите, чийто настоящ адрес е променян в последните 10 месеца преди местния вот.
Гласува всеки вписан в избирателните списъци. По настоящ адрес в община Кърджали те са около 90 000 души, каза вчера председателят на Общинската избирателна комисия Величка Георгиева. Законът за местните избори гласи, че нямат право да гласуват лицата под запрещение и които не са живели последните 10 месеца в България. Възможно е такъв гражданин да понесе наказание, ако пусне бюлетина. Този въпрос обаче не е в правомощията на ОИК. Политическите партии и техните застъпници могат да сезират за нарушения.
Величка Георгиева каза още, че в момента обучават членовете на СИК. Подготвят се изборните книжа. Бюлетините са вече отпечатани и в събота ще се разнесат по секции. В неделя информация за протичането на изборте Общинската избирателна комисия ще изнесе в 9, 13, 17 и 19 часа. Членове на СИК ще докладват първо в общината, а после Общинската избирателна комисия ще получи информацията в обобщен вид.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top