Разчетоха второ име на човек на Перперикон: 1.Ниази; 2.Вероника

След скандалните разкрития с надписа „Niazi“, на Перперикон разчетоха второ име на човек. Вероники или Вероника е второто име на жител на средновековния Перперикон, което беше разчетено от археолози, обяви ръководителят на разкопките в скалния комплекс Николай Овчаров. Наследникът на откривателя на Перперикон покойния Иван Балкански, и екипът му попаднали на фрагмент керамика от 12-13 век с надпис на гръцки език. Първата му част гласи “Господи помагай”, а под него се чете името Вероники или Вероника.
“Интересното е, че надписът е направен преди изпичането на глинения съд, а не каквато е обичайната практика – след това”, отбеляза Овчаров. До този от венецианските архиви е било известно единствено името на Кали от Перперикон, която била продадена в робство.
Преди време учени от БАН обориха откритието на Овчаров във връзка с първия човек. Тогава той разчете надписа Niazi” като направен от воин от средните векове. По-късно се оказа, че пастирът Ниязи е издълбал името си. По-късно той се изселил в Измир, където живее и днес.
Овчаров показа и по-значимите находки от първия месец разкопки на Перперикон. Сред тях е дамски сребърен кръст от 12-13 век, изчистен бронзов кръст от иконоборския период през 7-8 век, както и 2 сребърни венециански монети. Интересна находка е и бронзова култова брадвичка от 17-16 век преди Христа. Според Красимир Лещаков, специалист по древността предмет с подобна форма се намира за втори път по нашите земи.
24rodopi.com
Снимка: 24 часа
hard admin

*

Top