Ракия от бъз плени французи, търсят рецептата в Родопите

Родопска ракия от бъз, произведена в Родопите, стана хит във Франция и тамошни производители на алкохол вече търсят рецептата в региона.

Засега е установено едно от местата, където експериментално е произведено питието – в село Туряна, сподели отговорникът на селския казан.

Най-важният, след кмета човек, както казват в Турян, разказа, че сам е измислил рецептата, заради която в селото тази есен се очакват френски винари, които да наблюдават производството на бъзовия еликсир.

Заради липсата на достатъчно плодове миналата есен, баш майсторът Филип експериментирал, като заложил ферментация на бъз. Оказало се, че плодовете са идеални за вино и ракия, а и напитката „увряла” много бързо.

„Местните от десетилетия ползват плодчетата за сладко, затова логично реших, че става и за алкохол”, коментира Филип. На свой приятел той подарил известно количество от атрактивната ракия, която пък той занесъл във Франция. По този начин родопският еликсир стигнал до няколко експерти във винарството, които останали смаяни от родопското питие. Поразени от вкуса и качеството, те са заявили желание да гостуват в Турян тази есен, за да видят на място къде вирее плода и как се обработва, за да стане чуден алкохол, хвали се казанджията.

Бъз (Sambucus) е род двусемеделни растения от около 30 вида. В България виреят 3 вида: черен, червен бъз и бъзак (тревист бъз).

В Кърджалийско при домашни условия се приготвя сироп от бъз.

hard admin

*

Top