Ракия от рози и Царска гроздова: Кърджалиец с колекция бутилирани „ретро мохабети”

Кърджалиец може да се похвали с една от най-големите колекции от ретро алкохолни напитки в Родопите. Стефан Николов притежава десетки бутилирани ракии, водки и коняк, като марките на голяма част от тях отдавна вече не съществуват. Бутилките са отпреди 25 години. Сред тях има „Царска гроздова Врана”, „Царска водка Симеон”, „Сливенска перла”, „Старият дъб”, Казанлъшка ракия от рози. 52-годишният мъж пази кашони с питиета, присъствали на трапезата при всеки мохабет отпреди 1989 година.
„Такъв алкохол вече не се произвежда. Запазил съм по една бутилка от всичко, което съм купувал. Нямам „повтарачи”, всяка бутилка е единствена. Освен ракия и водка, имам коняк, шампанско, вина. Особено ценни са ракиите. Това беше уникалния вкус на родното производство. Сега няма нищо общо с едно време и всеки предпочита сам да произвежда ракия, защото поне знае какво пие”, казва кърджалиецът.
В колекцията му има и ретро бутилки от узо, купувани от Гърция.
Мъжът обаче е готов и да се раздели с десетките бутилки. „Навремето ги събирах. Пазих ги с години. Прашасват в кашоните. Ако има желаещи ще ги продам”, смята Николов. По думите му някои от марките могат да достигнат цена над 150 лева.
hard admin

*

Top