Рашидов подписал декларация за ВП не през 1989-та, а 4 години по-рано – не било за ненападение на България, а за новите имена

Вежди Рашидов не е подписвал декларация за ненападение на България, а за възродителните имена. Това е станало не през 1989 година, както той твърди, е през 1985 година.
Ще припомни, че бившият министър на културата Вежди Рашидов през уикенда имаше телевизионна изява в Нова тв и отговори на въпроси за подписването на декларация в подкрепа на Възродителния процес. „Тогава ни вкараха насила в едно помещение на „Витошка” (б. р. – улица в центъра на София) и ние подписахме за ненападение на България. Беше през 1989 година”, обясни известният скулптор. Той разказа и как след това е направил опит да се самоубие.
Вежди Рашидов е правил опит за самоубийство, след като през 1985 г. бил принуден да подпише декларация в подкрепа на преименуването на българските турци, разказаха за 24rodopi.com запознати с историята.
Самият Рашидов преди време разказа пред Нова телевизия, че си купил ножче за бръснене и отишъл в кафенето на писателите. Чувствал се страшно унизен, защото бил принуден да подпише декларация от името на група интелектуалци. “Събраха ни и ни затвориха в едно голямо помещение. Докато не подписахме, не ни пуснаха”, спомня си Рашидов, който тогава се казвал Веждю Радишев. Твърди, че сам избрал българското си име от това на Веждю войвода.
“Отидох тогава в кафенето на писателите с едно бръснарско ножче да си режа вените, но тогава дойде Дончо Цончев, удари ме и каза: “Ти си лесен, ще се самоубиеш, а нас на кого ще оставиш?”, твърди Рашидов.
Въпросната декларация е подписана от 38 интелектуалци от различни региони на страната, в това число и от Кърджали.

“Ние, всички българи, независимо от вярата, която са изповядвали и изповядват нашите деди и баби, бащи и майки, имаме една и съща национална съдба, един и същ национален характер, една и съща душевност, едни и същи цели и стремежи. Ние сме чеда на българската нация, ние сме господари на тази земя, тук за нас е раят, друг рай за нас няма и не може да има!”, се казва в документа. Рашидов се подписал под номер 6. Бил е представен като член на Съюза на българските художници, носител на национални и международни награди, преподавател в художествената академия.

hard admin

*

Top