Регионален шеф в Мтел пише на подчинените си: Който се цепи от колектива, колективно му го нацепват!

Млади жени се жалват в Инспекцията по труда
 
Робски труд в Мтел!
Камери следят всяка стъпка
 
Две млади жени са нежелани от шефовете си в службата, защото „имат собствено мнение по различни въпроси, защото не са роби, защото са майки с малки деца и не искат да им изцеждат силите”. Това става ясно от една от скандалните преписки, по които е работела Инспекцията по труда в Кърджали.
Това не е поредната шивашка фирма на чужденец, който е дошъл в Родопите заради евтината работна ръка и страха на работничките. Става дума за регионално звено на един от мобилните оператори – Мтел, поясниха за „Родопи voice” инспектори.
Служителите алармират за поставени камери, с които ги следяли на работното място. Имало и списък с 26 магазина, в които служителите „дремели”. Работещите били предупредени, че ако отново попаднат в „черния списък”, „няма да останете доволни от развоя на събитията”. Под №18 е магазинът в Кърджали. В електронно писмо до работещите в Смолян пък пишело: „Колеги, ние не сме бутик, на нас ни трябва обеми, а не единични бройки”.
„Съществуваше дискриминация спрямо нас, постоянно бяхме заплашвани с уволнение, с грубо, дори нецензурно отношение. Работехме в среда под постоянен психически тормоз и нервно напрежение”, пишат младите жени и прикрепят доказателства, предимно указания на шефовете до тях, изпратени по електронната поща.
Целта на тормоза била служителките „да бъдат дискредитирани, че не си изпълняват целите и нямат желание за работа, за да бъдат принудени сами да напуснат или да бъдат освободени в края на срочния договор”.
В същото време имало схема за толериране на други служители, към които се изпращали клиенти от супервайзора, но „триото работело само за тяхна си полза”, научават в инспекцията. За ред порочни практики други служители на компанията в Кърджали са изпратили сигнали до ръководството в София.
„Всекидневно бяхме принуждавани, когато няма клиенти в магазина да стоим отвън около магазина и да раздаваме брошури, независимо от атмосферните условия. Стояли сме на слънце, когато температурата беше 40 градуса и бе обявен код „червено” заради високи температури. Всичко това се наблюдаваше и следеше по камерите и се отправяха заплахи към тези, които по някаква причина бяха в магазина, а не стояха отвън. В длъжностната характеристика не е посочена такава дейност да се извършва извън работното място, а  в условията на труд е записано – работно място с добра осветеност, без вредни за здравето влияния”, това пише в една от жалбите в Инспекцията по труда против ръководството на Мтел.
Жалбата до инспекцията е за „Неотчитане и незаплащане на извънреден положен труд в  „Мтел магазини” и „БОБ магазини” , „Принудително извършване на дейности извън работното място, при лоши метеорологични условия, които не са описани точно в длъжностната характеристика” и „Работа в работна среда, изпълнена с психически тормоз, заплахи и брутално отношение от преките ръководители на магазина”.
 
Шефът: Който се цепи от колектива, колективно му го нацепват
Из писмените указания на началника:
… Днешните продажби са под всякаква критика… всеки да си заслужи заплатата таргета е 155 карти… който се цепи от колектива, колективно му го нацепват…. Ако Кърджали пак е в списъка с камерите и седите вътре и не раздавате „ебана ви е в гъз”…
*
Положението до момента е трагично. Не стойте по магазините, ще се гледат камерите и не е добре, ако има колеги, които си блеят зад мониторите и изтърват и малкото клиенти покрай и вътре в магазините ни. Няма да търпя 00000 или всякакви други оправдания.
Жега Колеги, жега!
hard admin

*

Top