Река Неделинска се е превърнала в отходен канал, фекалиите стигат до Върбица

Река Неделинска, която се влива във Върбица, се превърна в отходен канал, алармират от общинската администрация в Неделино. Два излива на обратни води – в „Барев дол”, Долно Неделино и притока на р. Мързянска тровят реката, пишат колегите от всекидневника „Родопи Смолян”. „Почти пресъхналото корито е потъмняло, мирише и гъмжи от насекоми. Рекордното засушаване през това лято „изпи” всички дерета и планински потоци, а река Неделинска остави само „по камъни”, коментират от администрацията на кмета Стоян Беширов.
„Градът няма колектор за права и обратна канализация, нито пречиствателна станция. Тяхното строителство днес би било възможно единствено с пари от европейски програми и от републиканския бюджет. Не сме в състояние сами да се справим. Много въпроси, свързани с инфраструктурата и водоснабдяването решихме с помощта на населението, но в случая без намесата на държавата нищо не може да се направи. Има оплаквания от граждани в общинската администрация от непоносимата миризма, от комарите и мухите, от опасността от зараза. Съществува реална опасност от увеличаване на стомашно-чревните разстройства сред децата и възрастните. Причината за това е именно отровената река”, категоричен е градоначалникът.

Неделинска река (старо име Узундере) е дълга 24 км. Влива се отляво в река Върбица, на 900 м югозападно от село Пресека, община Кирково.

—————————————————————–
Топ оферта за почивка в Дубай! Чартър на 25.11, 6 дни

hard admin

*

Top