Рекламният пазар в Кърджали е ограничен

  • Телевизия “Родопи” търси съдружници, за да създава стабилен и конкурентен авторов продукт

"Интервюто взе
Нахит ДОГУ

Любомир Полихронов е роден на 10 февруари 1954 г. в Кърджали. Средното си образование завършва в технимума по електроника в града, а висше – в консерваторията, факултет по хорово дирижиране.
Дълги години е живял и свирил в рок състави в Норвегия. Работил е като тонинжeнер в Норвежката държавна телевизия.
Баща на 30-годишен син и 16-годишна дъщеря. Съпругата му е преподавателка по пиано. Знае няколко чужди езика.

– Как ви хрумна да направите регионална телевизия в Кърджали?
– Работих дълги години в Норвегия и имах щастието да попадна в Осло в единствената тогава държавна телевизия NRK като тонинженер. Когато си в кухнята на една телевизия, ти се иска да направиш точно това, което са правят нормалните хора. Като се завърнах в България, отначало се захванах с поставянето на сателитни антени, защото и това го бях изучил в Норвегия. От този бизнес събрах известни финансови средства, с които можах да си закупя предавател и да започна първите
ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ИЗЛЪЧВАНИЯ
от квартал “Възрожденци” в Кърджали.
Веднага дойдоха от Комисията по съобщенията, която тогава се наричаше Междуведомствена комисия по съобщенията, и казаха, че ме вика началникът им. Тогава председател на тази комисия беше Стефан Софиянски, който каза, че ще ми дадат лиценз, но да не пиратствам. Защото се оказа, че дотогава съм бил пират. Тогава монополът беше на “Канал 1″ и на “Ефир 2″. След това кандидатствах за лиценз. Първият лиценз го получих на 22 септември 1993 г. и на 24 декември на Бъдни вечер направихме първото излъчване в ефир. След това първо излъчване си поръчахме нова техника в SONY. Те ни доставиха оборудване Sony Brodcasting Betekam, което включваше камери, магнетофони и монтажна техника. Предавателите бяхме закупили от Русе, българско производство.
– В момента само за град Кърджали ли излъчвате или имате обхват и в общините?
– Имам лиценз от Съвета за електронни медии (СЕМ) за излъчване по ефир, кабел и сателит. В ефир излъчваме в града и в общината, по кабел – в Кърджали, Момчилград, Джебел, Кирково, Златоград. За Крумовград предстои да започнем.
Излъчваме новини, имаме публицистика, детски предавания, а филмите са просто пълнеж. Целта ни е 24-часовата ни програма

ДА БЪДЕ НЕПРЕКЪСНАТА
Филмите ни са лицензирани, даже с права за излъчване.
– Една регионална телевизия може ли да се издържа с реклами в Кърджали?
– Трудно, но нямаме други приходи. Рекламният пазар в Кърджали е ограничен. Големите фирми по принцип не работят за региона, изнасят продукцията си за вътрешността на страната и в чужбина.
“Родопи” е първата частна телевизия в България. Нас не ни интересува какво става в парламента, примерно, или както се раздухва в момента за “Кремиковци”.
Нас ни интересува живота на бай Хасан или на Иван. Защо тютюнът не се изкупува на цената, която са обещали. Защо купуват млякото за 20 стотинки, а го продават за 1 лев по магазините.
– Сътрудничите ли си с регионални телевизии в Гърция или Турция?
– Не.
ВИНАГИ СМЕ БИЛИ САМОСТОЯТЕЛНИ

както и капиталът на телевизията е едноличен. Няма взаимна изгода от такова сътрудничество. Правили сме новини за големите кабелни телевизии – за МСАТ, за ББТ, но те се оказаха некоректни партньори. Примерно обещават 200 лв. за репортаж. Обаче тези пари никога не идват в Кърджали при нас.
Преди имахме и програми на турски език в рамките на проект на Фондация “Отворено общество”. Шест месеца излъчвахме, но след като проектът приключи, никой не се заинтересува да го подкрепи финансово.
– Имаше ли интерес към турската програма?
– Разбира се, че имаше. Около 2 000 лв. струваше на месец издръжката на екипа, който осъществяваше програмата. Имахме редактор и двама говорители-репортери. Осигурихме им един оператор и те си правеха новините самостоятелно.
– Какви са плановете ви за развитие на телевизия “Родопи”?
– Върху собствения си гръб изпитвам един перманентен
ФИНАНСОВ ДИСКОМФОРТ
за това смятам в бъдеще да се кооперирам с някой. Да направим смесено дружество, което да поеме поне част от разходите. Телевизията има големи разходи. 15 години съм на пазара, но нещата в България не вървят на добре.
– В медийния сектор или въобще?

– Медията е надстройка. Когато базата не върви, съответно надстройката потъва още повече. Ние се издържаме благодарение на базата на производството и търговията. Нашият труд е чисто интелектуален. Произвеждаме
ПРОДУКТ ЗА МАСОВАТА КУЛТУРА
Телевизионното пространство в момента е наводнено страшно много. Вече има две кабелни телевизии в Кърджали, които бълват продукция по 60 канала. Аз с моите приходи какъв стабилен продукт мога да направя срещу Краси Гербов, който купува американска продукция? Няма да мога да издържа две денонощия, ако взема да направя стабилен авторски продукт. Това означава да ангажираш техника и хора, на които трябва да се заплати. В момента в телевизия “Родопи” работят трима души и третият съм аз.

[center]

[/center]

hard admin

*

Top