Рекордна цена за пачи крак, берачи търсят гъбата в Гърция

Оранжевата гъба достигна до 25 лева за кило
 
Рекордни цени достигнаха диворастящите гъби в Родопите на старта на активния гъбарски сезон, съобщава всекидневникът „Родопи Смолян”. От началото на седмицата вече се изкупуват известни количества манатарка. За килограм първо качество от най-търсения деликатес се плащат 15 лв. Опитни гъбари доставят по 1-2 кила на ден, с което изкарват надница от 30 лв. Внушително е търсенето на пачи крак. Оранжевата гъба в момента се изкупува по 25лв. килото. Заради високата цена много запалени търсачи вече „атакуват” горите в ниските части на областта – Мадан, Рудозем, Златоград, но и съседните общини Кирково и Ардино. Предприемчиви берачи прескачат дори до съседна Гърция, където има много висока популация от пачи крак в дъбовите гори и гъсталаци. Заради жегите и голямата суша тази година и брокери, и берачи останаха без печалба от традиционните пролетни гъби-майска гъба, смръчкула и челядинка.
В момента надеждата на всеки е за по-влажен сезон към лятото. В силните години берачи на пачи крак от Рудоземско и Маданско са изкарвали по 3-4 хил.лв. за месец, припомнят запознати.
Междувременно в Смолян започва изкупуването на цвят от бъз. Тази година цената е по-висока с 10 ст. и килограмът се приема в пунктовете на Регионалния кооперативен съюз по 70 ст. Очаква се огромен наплив от безработни да берат от билката, имайки предвид огромното й наличие в региона. Събирането е сравнително лесно, а и 20-30кг. на ден е леснодостижима цел.
След 10-годишно прекъсване, в Родопите се подновява и изкупуването на охлюви с черупка. Ниската цена от 50 ст. на килограм обаче едва ли ще накара родопчани да се впуснат след слузестото животно.
hard admin

*

Top