Рекордни жеги в Ардино, ледени вода и бира най-търсени в заведенията

Гюнер ШЮКРИ
Това лято Ардино отбеляза рекорд в температурите. Днес следобяд живакът показваше 36 градуса. Жаркото слънце принуди много ардинчани и гостите на града да измислят начини за разхлаждане. По-голяма част от тях избраха да си починат под сянка, а заведенията бяха пълни с клиенти.
46-годишният Ведат Юзлер от Турция заяви, че не е толкова горещо, колкото в южната ни съседка. „Живея в Истанбул и много трудно се справяме с летните жеги там. Тук все пак е по-хладно”, казва Юзлер.
Медицинският фелдшер Цветан Персенски от местното спешното отделение заяви, че днес към обяд е нямало никакви повиквания и посещения, но през последните няколко дни е имало доста пострадали от високите температури. Двама пациенти са били транспортирани до спешното отделение в Кърджали. Той посъветва децата, възрастните и хронично болните хора да останат вкъщи в интервала от 11 до 17 часа и да не се излагат на пряка слънчева светлина. Да се приемат достатъчно количества течности, за предпочитане е чиста вода и ободряващи напитки. Трябва да се консумират повече леки храни – предимно плодове и зеленчуци и да се избягват мазните и солени храни.
24rodopi.com
hard admin

*

Top