Ректорът на ПУ: Натресоха ни филиалите в Кърджали и Смолян и сега сме в дъното на класацията „Колко зле живеят студентите“!

В пълна мизерия живеят над 3000 студенти в страната, а най-тежко е в общежитията на учителските институти в Кърджали и Смолян.
„За да избегнат мизерията и стаите, които са по-зле от общежития за бежанци, голяма част от студентите се кооперират и излизат на квартира, предимно в квартал “Възрожденци”. Ръководството в Пловдив не желае да насочва средства в нашия филиал”, поясниха пред 24rodopi.com преподаватели от местния Учителски институт.
Лоши условия на живот предлагат базите на повечето колежи, както и на Пловдивския университет, Югозападния, Икономическия във Варна и Нов български. Те са получили най-ниски оценки при разглеждането на социално-битовите условия на учещите в рейтинговата система на висшите училища.
Според класацията, най-добре живеят студентите на МВР академията. Тя е получила максимален брой точки от 100 възможни. Сред най-ниските резултати е този на Нов български университет, който никога не е имал собствени блокове.
Най-критично е положението в общежитията на Пловдивския университет. Той също няма собствени и ползва преотстъпените му стаи от блоковете на Аграрния университет и Университета по хранителни технологии. Така от 15 000 студенти едва 880 могат да се доберат до място в блоковете.

„Ние сме в дъното на класацията заради филиалите в Смолян и Кърджали, които ни бяха натресени. Там има три общежития, които са полупразни”, обясни ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” доц. Запрян Козлуджов.

Според класацията, условията в Икономическия университет във Варна и Югозападния в Благоевград също не са добри. Първият има 579 места, като част от стаите се нуждаят от ремонт, оплакаха се студенти. Ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев, обаче, скочи на класацията и каза, че блоковете им трябва да са в топ 3. „Това е пълна лъжа. Имаме 1000 студенти в общежитията, а сградите са ремонтирани преди няколко години основно. Във всяка стая има телевизор, килимче и място за собствена библиотека. Студентите ни плащат по 47-50 лв., но знаят за какво. Виждал съм общежития на софийските университети, те са пълни въшкарници. Пълни са с хлебарки и какво ли не”, заяви проф. Мирчев.
Студентите по право на Русенския университет са най-доволни от общежитията си, сочат резултати от анкета за социалните условия на младежите, пише „Телеграф”. 

hard admin

*

Top