Ремонтират пътя за Дяволския мост

Напролет ще започне реконструкцията и рехабилитацията на пътя от Ардино за Дяволския мост, каза кметът на община Ардино Ресми Мурад. Проектът включва участъка Ардино – Дядовци. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът на община Ардино е класиран на пето място в страната по брой точки. Ще остане около километър неасфалатиран участък, но ще подобрим настилката, обещава кметът. Ремонтът включва разширяване на трасето, изграждане на водостоци, канавки и асфалтиране.

През лятото ще започне реставрация и консервация на Дяволския мост. Техническите проекти са готови. Работата е по-специфична и трябват подготвени специалисти. Вместо цимент ще се използва хоросан и традиционни технологии от Средновековието. Според стари майстори при изграждането на тъй наречените римски мостове, какъвто е и Дяволският, в хоросана се слагали органични вещества – яйца или кръв. Така ставали здрави и непоклатими за векове. Кметът смята, че животът на Дяволския мост, който е едно от чудесата на Родопите, ще се удължи с още толкова. Както е известно той датира от ХV век. Моментното му състояние не е толкова лошо, но ако се остави така, ще започне да се руши.

Дяволският мост е висока архитектурна и историческа стойност. Той вече е собственост на общината. До тази година е нямал никакъв статут, дори не е бил регистриран в Министерството на културата. Вписан е в съда с конкретни граници и параметри. Извървяна е тежка процедура. Общината е похарчила около 20 000 лева. Собственост на общината вече също са тракийското светилище Орлови скали и Барутчийницата в Ардино. Без документи за собственост досега общината нямаше как да кандидатства по проекти.

Проектът включва още реставрация и консервация на Орловите скали и изграждане на екопътеки до тях. Нишите ще бъдат почистени и обработени със специален разтвор, което ще запази сегашното им състояние. Ще бъде реставрирана и Барутчийницата към някогашните османски казарми в Ардино. Строена е през ХVIII век и в нея съхранявали муниции. Ще бъде освежена сградата на музея. В него ще се обзаведе помещение за туристически информационен център.

Одобреният проект за тези обекти е на обща стойност 3,4 млн. лева. Съфинансирането от общината е 216 хил. лв.

 

Валери КОВАЧЕВ

Спасов

*

Top