Речта на Доган от 17 декември – импровизация! Появата й в медиите – след провокацията на Местан "Русия или Турция" и… таен запис на депутат

Ахмед Доган импровизирал на 17 декември, речта му не е била написана предварително. Почетният председател нямал дори нахвърлени бележки, нито файл със специално Новогодишно слово в компютъра си. Наложило му се да пресъздаде думите си няколко дни по-късно, за да бъде пуснато словото в медиите като отговор на обвиненията на Лютви Местан, че Доган е говорил като проруски лидер. В последния момент обаче наяве се появил аудио запис с острите думи на почетния председател.
Това разкриха за отлично осведомени източници от централата на ДПС.
„Доган прекъсна на 10-тата минута словото на Лютви Местан, който отчиташе една отлична година за ДПС. Беше видимо подразнен от еуфорията, която лъхаше в думите на председателя. Няколко дни по-късно се повдигна въпросът „Правил ли е някой запис на речта на Доган?”. Посочихме колегата Ерджан Ебатин, който беше включил мобилния си телефон на режим „Запис”. Той предостави записа и човек от пресцентъра свали едно към едно думите на г-н Доган. Това се случи на 22 декември, като съобщението до медиите беше изпратено в 16:43 часа (вижте словото тук)”, потвърди един от присъстващите на събирането в така нар. „Сараи” в столичния квартал „Бояна”. Той гарантира, че 1700-те думи на Доган, които са стигнали до медиите, са автентичните от Новогодишното тържество. Прессъобщението било провокирано единствено от поведението на Лютви Местан.
Народният представител Ерджан Ебатин потвърждава, че е направил запис на изказването. Той съхранявал речта на почетния лидер в телефона си.
„Да, изказването аз съм го записал. После го предадох на отговорника по медиите към ДПС, те си го свалиха оттам. Това е абсолютно автентично, словоредът е автентичен. Имаше съмнения по отношение на това дали не е нагласен впоследствие. Мога да ви пусна записа да чуете, че става въпрос за автентичен словоред на изказване”, твърди в интервю за радио „Варна” Ебатин.
„И аз не прочитам в този запис някаква проруска или друга позиция. Там г-н Доган отчита геополитическите реалности на съвремието от гледна точка че, и това се случва, Русия иска да начертае нови мащаби на собственото си влияние и го прави чрез войната в Сирия, и това е ясно за всеки. В такъв един момент Китай, говори също за Китай, че много агресивно се налага и чрез икономически механизми, и все по-отчетливо ще се разширява влиянието на Китай в геополитически мащаб. Но понеже темата за Китай не е актуална, никой него нарочи за китайски агент”, посочва още народният представител.
Другият много търсен от ДПС материал бил видеото за речта-клетва на Местан в Джебел. „Ако някой ден бъда отстранен като Касим Дал, но вдигна ръка срещу ДПС, нека тази ръка изсъхне. Нека онемея! Това е моята клетва”, казва в емоционално слово Лютви Местан пред Ахмед Доган, елита на ДПС и турски дипломати, за което вече писа. Изявлението е направено площад „19 май” на 19 май 2011 година.

hard admin

*

Top