Решението: Болницата и д-р Митрев ще платят 404 161 лева и 71 ст. на малолетния М. Ч., както и над 32 000 лева съдебни такси

Болницата в Кърджали и д-р Чанко Митрев трябва да платят солидарно на малолетния М. Ч., представляван от родителите си, 404 161 лева и 71 стотинки. Това е решението на Върховния касационен съд по скандалния случай с осакатеното дете от Джебелско, за който първи 24rodopi.com писа. Това е рекордно обезщетение в съдебната практика на България по дело за лекарска грешка.

Сумата, която ще получи 6-годишното момче, е обезщетение за причинените му, в резултат на извършено на 15.04.2010 г. електрическо изгаряне и необратима невроза на кожата и целия полов член, водещо до детеродна неспособност, неимуществени вреди, изразяващи се в претърпените болки и страдания от изгарянето на половия член и мъдниците, от претърпените четири хирургически интервенции през периода 15.04.2010 г. – 21.07.2010 г.; от невъзможността детето да уринира до пълно задържане на урина и носене на катетър за период от четири месеца; от пълната липса на полов член; детеродна неспособност; невъзможност да осъществява завинаги полов акт; преживян стрес, дълбока психологическа травма и липса на самочувствие от невъзможността да контактува с други деца в детски заведения, тъй като няма полов орган и уринира клекнал; естетически дискомфорт от обезобразените части на тялото и наличие на дупка в тялото вместо полов орган.
МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и д-р Чанко Митрев са осъдени да заплатят дължимите държавни такси за производството и направените от бюджета на съда разноски по делото, съразмерно с уважената част от исковете, а именно: по сметка на Кърджалийския окръжен съд – сумата 16 137.78 лв. (шестнадесет хиляди сто тридесет и седем лева и седемдесет и осем стотинки), по сметка на Пловдивския апелативен съд – сумата 8 000 лв. (осем хиляди лева) и по сметка на Върховния касационен съд – сумата 8 013.33 лв. (осем хиляди и тринадесет лева и тридесет и три стотинки).
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
 

Още за скандалния случай – четете по-късно тук

hard admin

*

Top