Решение за незаетите лекарски практики в Кърджалийско: Още пари за лекарите!

Средствата за стимулиране на лекари да работят в незаетите практики в Кърджалийско и други планински райони, предвидени в бюджета на Здравната каса за следващата година са увеличени. Целта е да се привлекат специалисти в района. Върви обсъждането на Закона за бюджета на касата, който ще бъде 3,7 млрд.лева за следващата 2013 г. Това обяви в Кърджали пред журналисти здравният министър Десислава Атанасова. Тя каза, че това е най-големия по стойност бюджет, който касата е имала.

Министерството на здравеопазването пък ще осигури 16 млн.лева за лекарите специализанти, които работят в страната. Целта е да се спре текучеството,една от причините, за което е невъзможността младите лекари да специализират. Досега е имало 4 последователни нулеви години. С предимство ще се ползват младите лекари от Спешна помощ, които ще могат да придобиват всякакви специалности.

За да задържим лекарите в страната ще увеличаваме възнагражденията. Започнахме с психиатрите.Увеличението е между 16 и 18 на сто, декларира здравният министър.

Георги Кулов

hard admin

*

Top