Решено: Анкара одобри 6 милиона евро за строителството на нова джамия в Кърджали, най-голямата на Балканите

Турското правителство одобри дарение в размер на 6 млн. евро за строителството на джамия, която ще стане най-голямата в България, съобщи Balkan Insight. Джамията ще бъде построена в южния български град Кърджали, в който живее голяма група етнически турци, и ще може да събира до 1 500 вярващи, отбелязва изданието.
Както  вече 24rodopi.com писа, проектът за джамията в квартал „Прилепци” е от няколко години, като за реалното строителство се търсеха средства. Дирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява 12 млн. лв. за строежа.
Ферад Саид, член на джамийското настоятелство, твърди пред Balkan Insight, че дарението е предназначено за настоятелството в най-големия градски квартал „Възрожденци”. Мюсюлманският храм ще бъде най-големият в България, но и най-скъпо струващият строеж в Източните Родопи след Водното огледало, отбелязва изданието.
Джамията ще бъде разположена на близо декар и половина и ще обслужва мюсюлманите от кварталите по левия бряг на Арда. Проектът е дарение от турски архитект. 
hard admin

*

Top