Решено: До месец в Момчилград ще заживеят сирийски бежанци

Ситуацията с бежанците у нас ескалира, съвсем скоро може да прерасне в хуманитарна криза и да се наложи да се вземат извънредни мерки. Това стана ясно от изявленията на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред депутатите от вътрешната комисия. МВР очаква 20 000 бежанци от Сирия до пролетта на следващата година, ако се запази тенденцията за непрекъснато нарастване на нелегално влизащите в България от Турция. До края на годината броят на бежанците ще достигне 13 хил. души, а през първите 3-4 месеца на 2014 г. ще влязат още 7-8 хил. души. Най-песимистичните прогнози на МВР са за 40 000 души, а най-оптимистичните бяха за 6000.
Според вътрешния министър се очакват още 4 млн. бежанци да напуснат Сирия. В момента те са близо 2 млн. и са разположени в съседните страни, където вече има напрежение.
Йовчев посочи, че България е близо до точката на насищане, след което няма да може да управлява ситуацията. Той съобщи, че има разработен вариант за изграждане на заграждения по границата с Турция, но те ще бъдат само на места, където има пресечена местност и лошо покритие на видеонаблюдението.
В момента капацитетът на домовете на Държавната агенция за бежанците е надвишен с 310 души. При наличие на условия за 2350 души в тях има настанени 2660 чужди граждани. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3350 лица. Той е надхвърлен със 137 места. До един месец се очаква да бъдат отворени още 1500 места за бежанци. Те ще са в бившите казарми в Харманли и Момчилград, които се подготвят да посрещнат по-голям наплив, твърди председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.
На снимката: Бившите казарми в Момчилград могат да приемат стотици бежанци, но са необходими стотици хиляди левове за ремонт

—————————————————————–
Подарете едно незабравимо изживяване за 29 лв. в хотел Рила, Боровец

hard admin

*

Top