Решено: Кърджали няма да има почетен гражданин тази година

След два скандала с номинации, Кърджали няма да има почетен гражданин тази година. Това бе решено на председателски съвет на Общинския съвет на Кърджали.
Преди месец съветниците от БСП предложиха ген. Васил Делов посмъртно да бъде обявен за почетен гражданин на Кърджали. Това трябваше да се случи на тържествената сесия на 21 октомври.
На 17 октомври най-голямата изселническа организация в Турция – Федерацията на балканските турци, разпространи обръщение, в което критикува Общинския съвет в Кърджали. Според одринската структура на Федерацията, ген. Делов прогонил хиляди турци от Кърджалийско преди 100 години. Ще припомним, че за скандала 24rodopi писа още на 17 октомври (виж тук и тук).
Ако на 21 октомври ген. Делов не получи званието, БСП и ГЕРБ няма да участват в тържествената сесия.
Това е втори скандал в “Номинации`2012”. Преди месец имаше предложение почетен гражданин на Кърджали да стане покойната майка на един от съветниците на БСП, но то беше оттеглено.

Днес в Общината бе внесена и подписка, подкрепена от 360 граждани, със следния текст:

”През последните седмици темата за „Почетен гражданин на Кърджали” все повече предизвиква различни коментари и разнородни оценки. Обществеността на Кърджали е доказала през годините, че почита своята история, герои и паметници.
Темата за войната по принцип е предизвиквала различни и разнородни възприятия, мнения и оценки. Спомените за Балканската война все още са живи, засягат съвременниците ни и има незараснали рани.
Нашият призив към Вас е тази година да не се приемат решения за удостояване със званието „почетен гражданин”,за да бъде празника обединяващ за всички жители на Община Кърджали”.

.

 

hard admin

*

Top