Решено: Ще има ГКПП „Маказа“, преминаващият през границата ще бъде проверяван само веднъж

Все още няма дата за отварянето на прохода за движение на МПС
 
Правителството прие решение за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт между България и Гърция – „Маказа”, съобщиха от правителствената информационна служба. Чрез новоизградената пътна връзка, той ще свързва градовете Хасково и Кърджали на българска територия и Комотини и Александруполис – на гръцка.
Изграждането на ГКПП „Маказа” като последен елемент от Общоевропейския транспортен коридор №9 значително ще облекчи преминаването на българо-гръцката граница като поеме част от преминаващите през останалите гранични преходи между двете страни.
По реда на действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция, на ГКПП „Маказа” ще се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това позволява дадено лице да бъде спирано само веднъж за извършване на проверки при влизане и излизане.
Днес беше одобрен и проектът на нов двустранен документ, който регламентира мястото на извършване на съвместния граничен контрол. Това ще бъде ГКПП „Маказа” на българска територия.
Все още няма посочена дата за откриването на граничния пункт.
hard admin

*

Top