Рибари: След 10 години в яз. „Кърджали“ ще има риба, която ще донесе 10 000 евро на късметлията

„След около 10 години в яз. „Кърджали” ще има много големи есетри, като от хайвера на една може да се спечелят над 10 000 евро”, това твърди пред „24х7 Родопи” дългогодишният рибар Иван Станев от Кърджали.

В една 100-килограмова есетра, която е в четвърти стадий на зрелост, има около 20 кг хайвер, твърди той. В момента това прави 20 000 евро.

80 000 руски есетри бяха пуснати в яз.”Кърджали” наскоро. Рибките са произведени в люпилнята на „Есетра Комерс” в пловдивското с. Болярци и са със средно тегло 5 грама всяка. Смята се, че условията са благоприятни за развитието им. Никой не може да каже колко големи ще станат, коментираха специалисти. Но ако една есетра живее 20 г., може да стигне 100 кг. При добри условия на 9-ата година тя достига полова зрелост и хвърля хайвера си.

Уловът на есетрови риби в Дунав продължава, въпреки че от 2011 г. е строго забранен, алармират от природозащитната организация WWF(Световен фонд на дивата природа). Около 1000 евро върви кило хайвер от дива есетра на черно, пише „Преса”. Затова рибарите по Дунав имат една молитва, която всяка Коледа – „Господи, дай ми една моруна да си оправя живота!”. Щастието обаче се усмихва на все по-малко хора, защото есетровите риби намаляват с шеметна бързина. Дунав и Черно море са едно от местата в света, където все още има естествена популация на тези древни създания.

hard admin

*

Top