Родопите – османски или български!? Какво значи "общ прочит на историята"?

Проф. Георги Марков*
Генерал Васил Делов, един уважаван български офицер, заслужава да е почетен гражданин на Кърджали. През 1912 г. боят за освобождението на града се води пред портите, Кърджали е непокътнат, разбит е гарнизонът на Явер паша и той отстъпва към Беломорието. А при отстъплението си османската армия извършва тактиката на опожарената земя.
Генерал Делов е командир на Хасковския отряд, който е в състава на Втора тракийска дивизия. Кърджали е съхранен, турското население e избягало и няма никакви изстъпления, в които би могъл да бъде обвиняван… Изглежда и у нас някои започват да сеят съмнения за освободителния характер на Балканската война.
Проф. Ахмед Давутоглу (министър на външните работи на Турция – бел.р.) е един от идеолозите на неоосманизма – отрича се освободителният характер на Балканската война и се твърди, че Османската империя е имала бъдеще.
Този процес тече от 10 години (периодът на управление на партията на Реджеп Ердоган, който управлява трети мандат – бел.р.). Стават неща, невъзможни в кемалистка Турция. Върви реабилитация в историографията, и във филмите. Допреди време беше невъзможно да се направи филм за Сюлейман Завоевателя (“Златният век”, който върви и у нас – бел.р.) Така Анкара насажда едно имперско мислене, те започват да се гордеят с това имперско минало, а чрез изселниците ни в Турция се пренася и в ДПС това влияние.
Разпространяват се книги на български език, че Балканската война е зло за Родопите – в самите Родопи, внасят се от Турция, включително и за т.нар. кръстилка (в началото на миналия век по идея на Българската православна църква и с подкрепата на цар Фердинанд започва смяна на имената на българските мохамедани в Родопите – бел.р.), че българите не са освободители, а завоеватели. Има такава неоосманистка пропаганда на територията на България.
Нечувано е някой да отрече генерал Делов за освободител. Изправя се председателят на общинския съвет (в Кърджали – бел.р.) и казва: “Събрал е нашият електорат 300 подписа и не признава ген. Делов за освободител на Кърджали…” Нечувано е да се случи преди 10 години. И в Турция, и в България.
Има някаква предизборна тактика в затягането на редиците.
Наблюдаваме съединение между ислямизма и неоосманизма в съседна Турция, тя има самочувствие, че е регионална сила, че може да влияе както на Балканите, така и в Близкия изток и в Кавказ, и това ги кара да се обърнат към величавото си минало и да кажат – имаме империя на три континента в продължение на 600 години.
Макар и да е предимно за вътрешна употреба, защото турската нация е млада нация, до края на Първата световна война те са османлии, но тази пропаганда се “изнася” и навън и по този начин те влияят на българските турци. Според мен има такъв план, но силата е лош съветник.
В Азербайджан също има такава пропаганда, прераства в Средна Азия – чак в Монголия, когато бях там на посещение, научих, че турците проповядват, че Чингиз хан и Мехмед Завоевателя са искали да обединят Азия.
Но това самочувствие, което се предава от съседна Турция към нашите сънародници… Преди всичко те трябва да знаят, че България е тяхното отечество. Не може да се плаче за една империя, Османската империя е обречена империя, теократична, правени са сто години опити да се реформира, но са неуспешни и тя закономерно загива.
Нашите сънародници трябва да се гордеят с българската история, а не с историята на Османската империя.
 
*Проф. Георги Марков е историк, от 30 години изследва Балканската война.
hard admin

*

Top