Родопската змия – феномен като Каменната сватба!?

Учени ще търсят отговора фосил или скално образувание

Гигантската каменна змия, която бе открита от любителя на природните феномени Беркант Ходжа, се намира в района на крумовградското село Метлика. Тя е с дължина над 30 метра и по размери превъзхожда най-големия фосил на змия, откриват досега, гиганската боа Серехон в Колумбия.
Археолози и историци коментираха вчера пред „24х7 Родопи”, че каменната змия може да се окаже поредният природен феномен в Източните Родопи, каквито са Каменната сватба и Каменните гъби. Това се дължи на често срещаната в Кърджалийско вулканична туф, която е податлива на природните действия и с течение на векове може да добие уникални форми, коментират експертите.
Малко вероятно е също така наличието на фосили на огромни влечуги в региона поради факта, че през Палеогена тази част на Родопите е била морско дъно. Това обяснява и намерените досега фосили единствено на морски обитатели. При изследванията на подобни находки обаче се налага българските учени да се обръщат до тесни специалисти в Лондон, където са и най-големите капацитети по Палеонтология, а в конкретния случай мнение ще трябва да изкаже палеорептиолог.
„Не са скални образувания, а фосили. Има какво още да покажа и кажа на палеонтолозите, когато дойдат в региона”, заяви Беркант Ходжа, който е магистър по икономика, но в свободното си време проучва природните феномени в Родопите.
hard admin

One Comment;

  1. Алисия Иванова said:

    Ходжа Беркант. Аз съм ваша почитателка и редовен клиент. Ако обичате, свържете се с мен, защото досега всичко сте ми познали и искам пак да взема ценна консултация от вас. Благодаря предварително!

*

Top