Родопски езера почерняха от раци, рибарите по поречието на Арда в паника

Родопски езера почерняха от раци. От началото на месеца езерата „Рибката” и „Милушевия гьол” са буквално нападнати от нетипичните водни обитатели. Рибарите са в паника, защото не могат на спокойствие да ловят риба. И на дъно, и на плувка – резултатът е един- раците кълват един след  друг, примамени, както и от стръвта на куката, така и от блясъка на плувките.

Раците в двата водоема в Смолянско се появиха преди 2 години, след като бяха пуснати от рибари, уловили ги в пловдивски водоеми. Никой тогава не е предполагал, че популацията им ще се развие толкова бързо и ще достигне опасни за езерото размери. Раците се хранят с риба и ако не бъдат овладян броят им е напълно вероятно догодина те да останат единствени обитатели.

Напълно възможно е раците да напуснат езерата, чрез реките, които излизат от тях и по този начин да достигнат Черна и Арда, където ще предизвикат катастрофа със запасите от риба. Рибари обмислят акция със специални капани за раци, с които да намалят популацията им.

Никога в родопските е нямало раци и изкуственото им заселване може да се окаже проблем. Виновни за инвазията са рибари, които сами започнаха да зарибяват езерата около Смолян, след като в продължение на години държавата изостави тази своя дейност. Риби, предимно каракуди и червеноперки се внасят от полето. С тях пристигнаха и раците.  —————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top