Родопчанин засади редки борчета, рядко нагли ги задигнаха

Четири новозасадени редки видове борчета „Туя” са били откраднати от крайпътна чешма в района на ардинското село Правдолюб, съобщи Бахри Делимехмед. Той е изградил чешма за хаир през 2006 година в памет на покойната си майка Белкъз Местанова. Миналата година засажда в пространството около чешмата редки видове борчета, които купува от София. За негова голяма изненада преди известно време забелязва, че са откратнати.
„Не знам кой и с каква цел краде редките видове. С голямо желание купих тези борчета. Дълбоко съм възмутен от постъпката на тези недобросъвестни лица. Информирах полицията в Ардино за кражбата. Надявам се органите на реда в най-близко време да открият извършителите”, каза Делимехмед. Той обяви и награда на този който даде информация или посочи къде са откраднатите растения. Готов е отново да засади уникалните борчета с надеждата този път да си останат, за да красят природата и да радват всички пътници, които идват да си утолят жаждата на чешмата.
Откраднатите растения „Туя” са внос от чужбина и на пазара за зелени дървесни видове са сред най-скъпите в страната.
Десетки чешми има край пътя за Правдолюб, а на територията на общината те са стотици. На всяка чешма, има надпис за кого и от кого е изградена, има и беседки, навеси, барбекюта, за да може всеки минаващ от там да си почине и да се наслади на чудната красота на Родопите.
Гюнер ШЮКРИ
На снимката: Бахри Делимехмед показва мястото, откъдето вандалите са откраднали новозасадените редки видове борчета
hard admin

*

Top