Родопчани избягаха от тютюна, софиянци им превзеха нивите!

Акционери на „Булгартабак” ще разчитат на аргати?

 

Докато отчаяни от кампанията „Няма бъдеще за тютюна” дългогодишни тютюнопроизводители зарязват ниви и роден край и заминават на гурбет в Западна Европа, акционери на „Булгарбатак” изкупиха десетки хиляди декари земя в Родопите, за да отглеждат … тютюн.

Това се случи на търговете за продажба на държавни земи срещу поименни компенсационни бонове (ПКБ) в областите Кърджали и Смолян, пише “Родопи voice”.

„Ще отглеждат сортове тютюни, които са им необходими за така нар. „цигарени хармани”. Ще наемат работна ръка в Родопите при отглеждането на зеленото злато. Така продукцията им ще излиза на съвсем символична цена. Вместо да плащат до 7 лева за килограм, ще броят надници”, поясни експертът Христо Ангелов, с 20-годишен стаж в системата на „Булгартабак холдинг”.

Един от бъдещите мегапроизводители на тютюн в Родопите се очертава дружеството „Биопродукти България”, което е свързано със „София БТ”. На общото събрание на акционерите в “София-БТ” от 25 юни 2012 г., “Биопродукти България” ЕООД гласува с 6 510 акции (0,53% от капитала). Дружеството държи и 34 027 акции от „Благоевград БТ”.

Интересите на акционерите на „Булгартабак” са в различни населени места в Родопите, но са класирани на първи места най-вече в общините Борино и Крумовград.

За парцел от 330,525 дка в с. Багрилци, община Крумовград, са предложени 263 лв./дка от “Биопродукти България” ЕООД при начална цена от 78 лв./дка.

Много малки имоти дружеството изкупува в Борино – 1.768 дка за 629 лв; 3.453 дка за 1229 лв.

Земите са предимно 8 и 9 категория.

hard admin

*

Top