Родопчани пропищяха от новата „врътка” за бързи кредити: Вземаш 250 лева, „прилепят” втори борч за 1500

За неприятни изненади след влизането в сила на промените в Закона за потребителското кредитиране алармираха родопчани. Новите оферти на финансовите институции крият по-високи лихви и нови такси. И още – отпадането на таксата при предсрочно погасяване на заем не важи за всички кредити, както беше обещано, заявиха потърпевши.
Последствията от промените могат да се определят така „цената на кредитите се запазва, но продуктът става по-сложен. Банките и фирмите за бързи кредити отново взимат от вас същите пари, но по друг начин”.
„Искам да информирам хората да внимават много с тегленето на бързите кредити”, споделя пред 24rodopi.com 38-годишен родопчанин. Той се възползвал от услугата за заем чрез интернет от небанкова финансова институция наречен „Кредит до заплата”. Мъжът е кандидатствал онлайн за 250 лв., които е трябвало да върне в двуседмичен срок. След влизането на новия закон за потребителското кредитиране му изпращат договор, в който пише, че му се отпуска кредитна линия в размер на 1 500 лв. от които той ползва 250 лв. Изпращат му и договор за гаранция, който е в размер на 1 000 лв. В него са упоменати „страшни клаузи” ако той не върне парите навреме. Мъжът обаче попаднал на добра оферта за потребителски кредит от банка и когато отишъл да кандидатства с ужас разбрал, че в кредитното му досие фигурират два кредита от въпросната фирма за бързо кредитиране. Единият е в размер на 250 лв., които е изтеглил, а другият е кредитната линия в размер на 1 500 лв. „Направо бях потресен, тези пари не са ми отпуснати, а фигурират в кредитното ми досие. Наложи се да звъня на фирмата, оттам ми казаха, че като покрия задължението от 250 лв., трябва да подам молба да ми закрият кредитната линия и тогава ще я премахнат от досието ми”, разказва мъжът. За две седмици се бръкнал с 80 лв. лихва, за да погаси тези 250 лв. „Това е ужасно, защото хората без да знаят в кредитните им досиета фигурират суми, които те реално не са използвали и ще им бъде трудно да изтеглят кредити от банки и да доказват, че тези пари не са им отпуснати. Затова искам да предупредя чрез медиите хората”, разказа още потърпевшият.
Бързото кредитиране стана още по-недостъпно за потребителя след промените в закона, предупредиха финансови анализатори. Някои фирми за бързи кредити изискват поръчител с минимален доход от 1 500 лева. Ако той не може да осигури такъв, дружеството, срещу заплащане на такса, му осигурява, т.е. има много голяма част на скрития компонент на разходите, които потребителят трябва да заплати. Или казано простичко – нищо не е променено, а дори е по-сложно.
За да компенсират отпадналите такси, небанковите финансови институции просто са ги заменили с нови. А някои стигат и по-далеч.
Други пък споделят, че където са покрили кредитите си отново плащат такси и лихви за предсрочно погасяване.
Анализаторите са на мнение, че Законът за потребителския кредит ще усложни още повече ситуацията с кредитирането и ще става по-сложно и трудно. Бързите кредити ще продължават да „одират кожата” на тези, които ги ползват, а контрол от държавата няма.
24rodopi.com
hard admin

*

Top