Роми залагат на Златоград и Маказа – дават левче, печелят 15 евро

Мургави търговци пренесоха „левчетата” в Гърция
 
 
Роми от Родопите си докарвали по над 1000 евро чисто на месец през летния сезон на гръцка територия след отварянето на граничните пунктове през Златоград и Маказа. Мургавите нашенци бързо се ориентирали в далаверата, разказват превозвачи.
„Постепенно завладяват и северната част на съседката ни. Едни бачкат, други вземат „назаем” чуждото, трети измислят други схеми за пари. Неведнъж съм возил клиенти до Гърция от Родопите. Предимно роми. В колата става ясно, че отиват за търговия с голяма печалба. Мъкнат сакове с всякакви неща. Например слънчеви очила. По време на пътуването ми казват, че ги купували от китайските магазинчета за по лев. После ги продавали на плажовете за по 15 евро на туристите, като генерират по този начин печалби от близо 30 пъти повече от вложението им в един продукт. Ходят с малко багаж, наемат таксиметрови автомобили-нямат проблеми на границата. Излиза им по-евтино и по-бързо. Казвали са ми, че средно на месец вадят по над 1000 евро. За разнообразие ловели и риба и после в България я продавали”, разказва таксиметров шофьор от Кърджали. По думите му подобни курсове има всяка седмица в посока Беломорието по време на активния туристически сезон при комшиите.
„Бръмчат на всичко-търговия, измами, кражби, какво ли не. Всичко си разказват в колата. Виждал съм с очите си как дори преминават границата с чужди лични карти. „Всички сме еднакви”, казват и се хилят. Постепенно ще завладеят и Северна Гърция. Курсовете им са всяка седмица-отиване и връщане”, коментира превозвач, чийто маршрут минава през Златоград.
Припомняме, че гръцките власти бяха принудени през лятото да поставят табели за забрана на риболова, дори написани на развален български заради родните „майстори” на риболова. Тогава нашенски рибари, много от които от Родопите, превзеха Керамоти. Пресметливи нашенци окупираха гръцкия курорт още от началото на годината, като изкарваха прехраната си, ловейки риба, която след това продаваха в местните заведения, които с охота приемали пресните морски дарове. По-опитните вече имали и собствени лодки, разказаха тогава местни.
В края на активния летен сезон в Керамоти бе пълно с българи, като поне половината от тях се занимавали с търговия на плодове и зеленчуци и ловене на риба.
Заради небивалия интерес на рибарите, местните власти бяха ограничили достъпа до част от пристанището, защото множеството затруднявало достъпа на пасажери. Риболовът в близо 100-метрова зона бе забранен, като заповедта бе изписана на немски, гръцки, английски и …неправилен български.
 
Всичко по темата – четете в новия брой на „Родопи войс”

—————————————————————–
ПАРФЮМ Christian Dior Addict 100мл за жени на СУПЕР ЦЕНА 30лв

hard admin

*

Top