Роми превзеха имот, 10 г. удържат „обсада”

Собственикът спечели дело, доведе полиция, пише жалби…

 

Кърджалиец смята да се обърне към съда в Страсбург, където да потърси правата си след 10-годишна сага с имот и „невъзможност” на институциите да приложат законите спрямо него.

Методи Белчев закупил недвижим имот в село Невестино през 2003 година, оттогава обаче там живее фамилия роми. В същото време мъжът е принуден да плаща наем заедно със семейството си в Кърджали.

„За тези години съм похарчил около 11 000 лева за квартира. Имам къща и не мога да се пренеса да живея там”, разказва Белчев. Веднага след покупката на имота отишъл с нотариалния акт и местния квартален полицай. „Изскочиха 11-12 души с брадви и ножове срещу нас. Полицаят ги успокои и си тръгнахме. Не можел да използва огнестрелно оръжие, въпреки агресията им и нападението”, казва потърпевшият. Написал жалба до прокуратурата, чийто отговор бил, че не може да се образува наказателно производство. Белчев завежда и дело в Районния съд в Кърджали, което печели. Вади и изпълнителен лист, с който осъдените роми да отстъпят собствеността и предадат владението. Въводът във владение обаче така и не е извършен до днес. Белчев твърди, че е предупреден от прокурор ако сам влезе в имота, ще попадне под ударите на закона.

„В момента ги няма. Къщата е заключена, а там е имуществото им. Един ден са там, в следващия тръгват някъде, после пак се връщат. Отсякоха една череша в двора. Продължават да се разполагат като собственици. Аз имам нотариален акт, спечелил съм дело и въпреки всичко, не мога да вляза в имота си. 10 години институциите не могат да изгонят едни самонастанили се в чужда собственост хора. А аз плащам наем. Писал съм жалба до Омбудсмана, ще се обърна и до Страсбург. Тази държава не защитава правата на гражданите си, дори когато законите са на тяхна страна”, убеден е Белчев.

hard admin

*

Top