Росен Плевнелиев: Силата на българите не e била в оръжията, а в духа, високия морал и общата национална кауза!

В словото си на тържествената заря-проверка по повод 100-годишнината от Балканската война и освобождението на град Кърджали президентът Росен Плевнелиев заяви:
„Тържествените чествания на 100-годишнината от началото на Балканската война ни дават възможност да изразим искрената си признателност и дълбоко преклонение пред подвига на нашите деди, които записаха едни от най-ярките страници в нашата история. Желанието за свобода и национално обединение се превърнаха в кауза за цяло едно поколение. Балканската война е израз на стремежа за ревизия на крайно несправедливите решения на Берлинския конгрес, който раздели България и остави под чужда власт територии с изконно българско население. Българите, независимо от възраст и политически убеждения се вдигнаха като един в желанието си да видят свободни своите братя в Македония и Родопите, в Беломорието и Одринска Тракия.
 Обединена около общата кауза, България успява да мобилизира най-голямата и най-боеспособната армия сред държавите от Балканския съюз и с цената на най-много дадени жертви изнася победоносно най-тежките сражения.
 На 18 октомври Хасковският отряд, ръководен от генерал Васил Делов, заедно с ротите от 28-и Пехотен Сремски и 40-и пехотен полк настъпват към град Кърджали и само за три дни разгромяват силите на противника. Te дават блестящ урок по смелост и жертвоготовност. Те дават и друг урок – по хуманно отношение към пленените чужди войници. С това си спечелват възхищението на чуждите кореспонденти и уважението на пленените. Светът е силно респектиран от великодушието и човешкото отношение на българския войник.
 Това е един от големите уроци на Балканската война и за нас – потомците на героите от войната. Съхранявайки националната си идентичност, да пазим културната толерантност, която ни завещаха нашите деди освободители. Тя да напътства действията ни и да бъде повод за гордост за нашия народ.
Силата на българите не e била в оръжията, а в духа, високия морал и общата национална кауза. И днес това, което ни обединява е идеята за мир, демокрация, просперитет, хуманност и добросъседство. Общата кауза за доброто, мирното бъдеще и благоденствието на България в общността на демократичните европейски народи.
 Нека днес бъдем достойни наследници на славните ни прадеди и да помним и предаваме героичното им дело на бъдещите поколения. Нека, следвайки общи приоритети и цели, да работим за просперитет, за съхраняването на най-хубавите черти на нашата българска духовност и традиционните ни национални ценности”.
hard admin

*

Top