Ротарианците край Арда се побратимиха с клубове от Турция и Гърция

Четири ротариански клуба в Република Турция се побратимиха с клуба в Кърджали. Това стана при мандата на паст президента (бившия президент б.а.) Садула Хаджиев, който председателстваше комитет за българо-турско приятелство. Ротарианците от града край Арда станаха инициатори и на тристранни срещи със свои приятели от Гърция и Турция. „Ротарианците от Кърджали показаха как можем да си подаваме ръка на Балканите”, заяви в Кърджали дистрикт гуверньора на дистрикт 2482-България доц. д-р Валентин Стоянов.
Доц.Стоянов е начело на ротарианското движение в България през настоящата ротарианска година. Той бе на опознавателна визита в столицата на Източните Родопи. Тук той има среща с представителите на Ротари клуб Кърджали, Ротаракт-Кърджали, Интеракт Кърджали.
Гостът е преподавател по медицина в Тракийския университет в Стара Загора. Той е с тридесетгодишен стаж в професията си. Има две монографии. Щастливо женен с две деца.
Доц.Стоянов е от 16 години член на Ротарианското движение. Бил е президент на клуб в Стара Загора. Пет години е един от отговарящите за Ротари фондацията в българския дистрикт.
Гостът определи Ротари клуба в Кърджали като много активен. Според него той напълно е завършил младежките програми, като съществуват Ротаракт (младежи над 18 г.) с президент Динчер Хабиб и Интеракт (младежи под 18 год.) с президент Петър Недялков. Ротари клуб Кърджали е създател на Ротари клуб в Момчилград.

„Етническото многообразие в клуба в Кърджали е нормално. Основен принцип на нашето движение е приятелството”, каза още доц.Стоянов. Той даде за пример купуването на ковьоз за болницата преди години от членове на клуба в Кърджали.  Един от ротарианците дал повече пари. Идеята му е, че децата, които ще се спасяват в този ковьоз не се делят на етноси и религиозна принадлежност. „Ротарианците зачетоха правото ми на живот и избор”, каза още дистрикт гуверньора. Той посочи, че същите подбуди са водели ротарианците поставили билборд посветен на борбата им с детския паралич в Кърджали.

Съвместни проекти с Хасан Азис и Бисер Николов в областта на образованието

Доц.Стоянов коментира и срещите си в Кърджали. Той бе приет от кмета Хасан Азис и областния управител Бисер Николов. „Обсъдихме съвместни проекти и проблеми  в областта на образованието. Ние разполагаме с най-добрите експерти в своята област и можем да бъдем полезни и на общината и на областта”, подчерта дистрикт гуверньора.
Президентът на Ротари клуб Кърджали Гавраил Гавраилов отбеляза, че визитата на дистрикт гуверньора е особено важна за клуба, както и за младите ротарианци от Ротаракт и Интеракт. Гостът е запознат с програмата на клуба до края на ротарианската година през юли 2014 г.Той изрази надежда,че ще получи подкрепа от доц.Стоянов за Ротари клуба,Ротаракт и Интеракт в Кърджали.
 
hard admin

*

Top