Румелийска атмосфера и 90-минутен концерт на „Родопска искра“ в Момчилград

Гюнер ШЮКРИ
 
В събота в рамките на традиционния есенен панаир в Момчилград, на сцената в градския парк самодейците към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино изнесоха концерт под мотото „Музиката-езикът на разбирателството”.
„Празниците ни сближават и свързват, помагат ни да бъдем по-добри и да отворим сърцата си за обич и опрощение. Празниците ни са изпълнени с безгранична радост и надежда, с песни, които извират от най-съкровените кътчета на душите ни”, заяви при откриването на концерта секретарят на ардинското читалище Леман Кочева. Тя поднесе на момчилградчани сърдечните поздрави на кмета на община Ардино Ресми Мурад и благодари на ръководството на община Момчилград в лицето на градоначалника Акиф Акиф за поканата да бъдат гости на празника им.
90-минутната програма на ардинските самодейци предизвика сред жителите и гостите на Момчилград празнично приповдигнато настроение. Оркестърът за местен турски фолклор със солист и ръководител Юксел Исмаил за пореден път обра аплодисментите на публиката. Достойно бе представянето на женската фолклорна група с ръководител Светла Семерджиева. Дамите от Ардино спечелиха овациите на присъстващите с изпълненията на популярните родопски песни „А бре, юначе, лудо и младо” и „Девойко, мари, хубава”.
„Много хубав концерт беше. Румелийска атмосфера. Музиката е храната на нашето общество, напомня ни откъде сме дошли. Показва ни още идентичността, традициите и обичаите”, заяви след спектакъла 73-годишният д-р Емруллах Халилоглу от Истанбул. Той е от Момчилград, но повече от 20 години живее в Истанбул.
„Всяка година идвам по време на Рамазан и Курбан Байрам в родния си край”, поясни Халилоглу.

От името на общинското ръководство и читалищното настоятелство председателят Юксел Исмаил връчи на зам.-кмета на община Момчилград Ерол Мехмед сувенир със символа на духовното средище.

hard admin

*

Top