Ръководителят на златодобива край Крумовград инж.Любомир Хайнов: Рудникът на Ада тепе ще вдигне летвата на световните стандарти

“На находището ще работят най-подготвените кадри, там ще надграждаме успехите си”, убедени са в “Дънди”


„Проектът за разработване на находището на Ада тепе край Крумовград е много добър. По отношение на екологията той е по-стриктен от този в „Челопеч”, а оборудването ще бъде най-доброто, което в момента съществува на пазара. В момента рудникът в Челопеч борави с уникална флотационна система, на Ада тепе тя ще бъде още по-модерна. Тя е въведена само на едно място в света, но все още не се използва. Тестовете при нас показаха отлични резултати, а същевременно ще бъде и икономически по-изгодна с оглед използваната енергия”.

Това заяви за 24rodopi инж.Любомир Хайнов, който ще ръководи златодобива на Ада тепе. Хайнов има 20-годишен стаж на рудника в Челопеч, като е минал през почти всички нива докато достигне позицията директор „Поддръжка” в „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. По думите му именно във филиала на компанията в Крумовград ще работят най-подготвените кадри. „Изминахме дълъг път в Челопеч. Учехме се от грешките докато станем иноватори и постигнем уникални стандарти в бранша. В Крумовград ще надграждаме. Там ще бъде и най-модерната в света обогатителна фабрика. Тя ще разполага с четири мелници за по-фино смилане, като общо машините ще бъдат 11. Производството ще бъде организирано както и в Челопеч-бункер-фадрома-трошачка-лента-мелница. Техниката, с която разполагаме изключва ръчния труд, а оттам и свеждаме риска до минимум. Всичко се управлява електронно. Неслучайно наричат нашите служители „миньорите с таблети”. Въведохме системата в Челопеч. 100 км подземни галерии са снабдени с wi-fi. Всяка една стъпка долу се следи горе. Уникалната система осигурява абсолютна безопасност. Именно затова представители на водещи световни компании се насочват към Челопеч, за се сдобият с ноу-хау относно внедряването на иновативните технологии”, посочи Хайнов.
Както вече писахме, в рамките на един до три месеца ще стартира изграждането на пътища към Ада тепе. В „Дънди Прешъс Металс Крумовград” вече е получено разрешение от Изпълнителната агенция по горите за преотреждане на горските масиви, където ще бъде строителна площадка, върху която ще бъдат изградени фабриките. Новината съобщи инж. Илия Гърков, вицепрезидент и генерален мениджър за България на „Дънди Прешъс Металс”. Той ръководи дейностите на компанията в Челопеч и Крумовград.
Реализирането на проекта за добив и преработка на златосъдържащи руди се намираше в етап на устройствено планиране и придобиване на земи. Сега ще бъдат ремонтирани и изградени 3 км път към флотационната фабрика на Ада тепе и другите съоръжения на „Дънди”. Теренът ще бъде почистен от дървета и храсти. До месец се очаква да бъде утвърден и подробен устройствен план.
Самото строителството на фабриката, което ще продължи около 2 години, пък е планувано за първото полугодие на 2016 година.
Ако всичко върви по план, реалният златодобив ще стартира в началото на 2018 година.
Очакванията за добив са между 820 – 850 000 тона руда на година. Концесията на “Дънди прешъс металс Крумовград” е за 30 години. Добивът на 27-те тона злато ще продължи десет години.
Жителите на община Крумовград проявяват голям интерес за работа в златодобива на Ада тепе. В информационния център заявления за интерес за работа са получени от 1 300 души.
Стела Братанова, Жельо Михов, 24rodopi.com
Челопеч – Крумовград
На снимките:
Инж. Хайнов пред мелницата в обогатителната фабрика в Челопеч
Управлението на флотационния процес става с последна дума на техниката
Балончетата успяват да уловят ценните частици при пребаботката
Работници в цех „Флотация” не пропуснаха да позират усмихнати пред обектива на наш репортер
hard admin

*

Top