Сакс и кларинет пощуриха Башево

Гюнер ШЮКРИ

 

 В ардинското село Башево за единадесета поредна година се проведе традиционният събор, който бе организиран с подкрепата на местното кметство, читалище „Хр.Смирненски” и изселнически организации от Турция. На празника в неделя се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция. Тук бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан и кметове и кметски наместници на населени места.

С приветствено слово към гостите се обърна кметът на Башево Мюрен Сали. Той заяви, че тези празници подтикват и оживяват туризма и по такъв начин подпомагат за развитието на района.

За доброто настроение на всички се погрижи група „Кърджали”. На мегдана в центъра на селото се извиха кръшни хора, а младежите направиха як купон под звуците на саксофониста Ахмед Аппас и на кларинетиста Кязим.

Проведе се и празнична томбола с много подаръци. Голямата награда-коч спечели изселникът от Измир Месут Рафет. Организиран бе и турнир по шахмат за аматьори. Призьорите получиха парични награди, осигурени от община Ардино.

В събота вечерта башевци се събраха и на традиционната земляческа среща в центъра на селото. Тя бе вълнуваща за всички присъстващи. Те си спомниха за родното място и за незабравимите мигове от детството. В края на срещата всички бяха единодушни, че традицията трябва да продължи. 

hard admin

*

Top