Сали Рамадан: На 2 август пътят Комотини – Маказа ще бъде готов

До 2 август пътят Комотини – Маказа ще бъде готов, съседите работят усилено и ще спазят срока, както бяха обещали. Това съобщи кметът на граничната община Кирково Сали Рамадан, който е посетил Комотини във вторник на 30 юли.
„Датата за откриването на ГКПП „Маказа” с участието на премиерите на България и Гърция ще решат двете правителства, но може от началото на следващата седмица пътят да бъде пуснат за движение на леки коли. Такава е неофициалната информация, която достига до нас”, каза г-н Рамадан.
Кметът на Кирково обясни, че през последната година има една сериозна гръцка инвестиция в района. „С участието на бизнесмени от южната съседка бе открит супермаркет в общинския център, гръцки предприемачи идват и се интересуват от цената на определени терени, но очакваме интересът да се засили повече след пускането на международното трасе”, уточни кметът на Кирково. По думите му местното население се надява новият път да оживи икономически района. Но проблем на общината е изселването на хората, които търсят препитание във вътрешността на страната и чужбина.
78-те километра между Комотини и Kърджали ще се преодоляват за около един час. Първата копка на 17 км отсечка Маказа – Подкова бе направена в началото на юни 2003 г.До края на септември тази година трябва да приключи изграждането на втория участък Подкова –спирка Джебел. Граничният пункт „Маказа” ще е поредният общ пункт с Гърция. От 1996 г. пътят от Русе до прохода е участък от трансевропейския транспортен Коридор № 9 от Хелзинки до гръцкото пристанище Александруполис.
На снимката: Гърците работят ударно – 30 юли, край Комотини
 
 
60-годишни не са стъпвали на море, чакат отварянето на Маказа
 
Десетки жители на област Кърджали, които цял живот не са стъпвали на морски бряг, чакат отварянето на Маказа. „По време на срещите си разговаряхме с хора, които никога не са виждали море на живо. Представата им е само от телевизионните програми”, разказаха за 24rodopi.com гръцки журналисти, които вчера бяха на снимки за репортаж в община Кирково.
 
Четете в новия брой на „Родопи войс”
hard admin

*

Top