Самарас обеща да реши проблема на ГКПП – Златоград, постави и нов срок за отварянето на Маказа – след 3 месеца

Гръцкият премиер Андонис Самарас се е ангажирал да провери въпроса с ограничението за бусове от гръцка страна на ГКПП-Златоград. Днес над три часа продължи блокадата на пункта.
Над 50 недоволни търговци от Смолянско и Кърджалийско затвориха движението от българска страна. Протестът и блокада ще продължат и през уикенда, когато се очаква засилен трафик през пункта. Търговците са категорични, че действията им ще продължат докато гърците не премахнат ограничението за преминаване на бусове до 2 тона.
Министър-председателят и външен министър Марин Райков разговаря по телефона с гръцкия премиер Андонис Самарас, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха възникналите неотдавна проблеми с преминаването на български автомобили през ГКПП Златоград – Ксанти. Марин Райков изрази притеснението на българската страна от създалата се ситуация след безпроблемното функциониране на контролно-пропускателния пункт от откриването му преди три години.
„Надявам се, че ще бъде направено всичко възможно за улесняване на нормалното движение и за увеличаване на тонажа на превозните средства, особено предвид настъпващите великденски празници и очакванията за повишен туристически поток”, подчерта българският министър-председател. От своя страна, Андонис Самарас пое ангажимент да проучи проблема, за да бъде намерено максимално бързо решение.
Двамата премиери обсъдиха още работата по изграждането на ГКПП „Маказа – Нимфея” (Кърджали – Комотини). Гръцкият министър-председател увери българския си колега, че пътят, свързващ пункта с град Комотини, ще бъде готов в рамките на следващите три месеца.
hard admin

*

Top